FOTO: Najavljen FEN – FENiranje je počelo! @ Opatija

FEN koji kreće 16. travnja i traje do 21. travnja imat će 17 predstava, 4 radionice, prezentaciju knjige ”Peti red, parter (Kazališne kritike, osvrti, razgovori od 2001. do 2011.)“ autorice Kim Cuculić te jedan, ali vrijedan okrugli stol ”Turizam i kazalište“ i fenomenalnu izložbu autohtonih lutki ”Od cvijeta do tikve, od tikve do lutke“.

Opatija – Na Svjetski dan kazališta, koji se obilježava 27. ožujka, u Festivalu Opatija održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljene dvije velike kazališne manifestacije, i to 3. Burza neovisnih kazališta i kazališnih družina u Hrvatskoj, koja će se održati od 12. do 14. travnja u Zagrebu i 2. Festival neovisnih kazališta i kazališnih družina Republike Hrvatske, koji će se održati od 16. do 21. travnja u Opatiji. Konferencija je poslužila i za snimanje prve emisije FENTV-a, čije su posebne gošće bile predstavnica Mreže neovisnih kazališta i urednica Teatra.hr Nora Krstulović, ravnateljica Festivala Opatija i selektorica FEN-a Rajna Miloš i akademska slikarica i profesorica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci Ksenija Mogin.

FEN raspored – klikni za uvećanje…

Noru Krstulović snijeg je spriječio da doputuje u Opatiju, pa se prisutnima obratila putem Skypea i najavila Burzu neovisnih kazališta i kazališnih družina koja će se od 12. do 14. travnja pod sloganom ”Izbori se za kazalište“ održati u Zagrebu, a koje će započeti neobičnom aukcijom kostima i rekvizita iz kazališnih predstava, s ciljem prikupljanja sredstava za budući rad Mreže.

– Mreža neovisnih kazališta i kazališnih družina osnovana je početkom rujna 2010. godine unutar Kazališnog epicentra s ciljem poboljšanja kazališne ponude na području Hrvatske. Članovi Mreže pokretanjem FEN-a dobili su izvanredan izlog u kojem na jednom mjestu mogu pokazati svoju izvrsnost i javno djelovati te se predstaviti publici i struci. FEN ne samo da prepoznaje posebnosti djelovanja članova Mreže, već ih i podupire i promiče, a sjajnom organizacijom i programom dugoročno pomaže i ukupnom djelovanju domaće neovisne izvedbene scene, pa stoga s pravom nosi titulu festivala godine, istaknula je Krstulović.

Ravnateljica Festivala Opatija i selektorica FEN-a Rajna Miloš naglasila je kako će Opatija šest dana “živjeti kazalište”.

FEN mapa – Klikni za uvećanje…

– FEN koji kreće 16. travnja i traje do 21. travnja imat će 17 predstava za razne uzraste i 4 radionice za osnovnoškolce, srednjoškolce, pedagoge i učitelje te cirkusko-akrobatsku radionicu. Festival započinje izložbom autohtonih lutki “Od cvijeta do tikve, od tikve do lutke” u vili Angiolini, a održat će se i prezentacija knjige “Peti red, parter” autorice Kim Cuculić, te jedan, ali vrijedan okrugli stol “Turizam i kazalište” na koji ćemo pozvati turističke djelatnike te im ukazati koliko je važan dijalog između turizma i kazališta. FEN je dobio i svoju himnu, pjesmu “Najljepši kraj” u izvedbi Šajete i Marka Tolje, kojom poziva sve, ali baš sve, da ”umjesto na Havaje dođu na naše more“ i tako se FEN pridružuje promociji opatijskog turizma, kazala je Rajna Miloš. Istaknula je i da će se ulaznice prodavati po povoljnim cijenama, 10 kuna za djecu i mlade te 30 kuna za odrasle, uz četiri besplatne predstave, te zahvalila sponzorima Ministarstvu kulture, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Opatiji, Zabi i novom sponzoru Hrvatskoj lutriji, kao i političkim strankama, koaliciji Akcije mladih, Liburnijske stranke i PGS-u te SDP-u PGŽ, Opatije i Lovrana koji su se uključili svojim prilozima.

FEN će se održati na tri lokacije: u Šporeru, u Angiolini te u šatoru koji će se postaviti na Maloj Ljetnoj pozornici. Za sudionike FEN-a umjetnica Ksenija Mogin osmislila je “specijalne fenove” koje će dobiti na poklon, a izradila ih je vođena idejom “što se sve može dobiti za jedna dolar”.

– Drago mi je da sam dio FEN-a, jer je kazalište, uz slikarstvo, moja najveća ljubav, kazala je Mogin.

FEN je dobio i svoje bedževe, torbe, praline… sve u znaku i s potpisom FEN-a , a grad će krasiti posebni svjetleći efekti koje je u radionici Festivala izradio Željko Turković.

[nggallery id=690]

Kristina Tubić / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net