FOTO: Najbolji film ‘Autofocus’, nagrada publike ‘Parku ljubavi’ @ Liburnia Film Festival

liburnia_film_festival_2013_proglasenje_pobjednika_icic_lff

Od utorka do nedjelje na programu 11. LFF-a našlo se gotovo pa rekordnih 25 dokumentaraca, od kojih 18 u konkurenciji. Festival je kao novost uveo i Nulti dan, tijekom kojeg su prikazani regionalni filmovi.

Ičići – Posljednji natjecateljski dan Liburnia Film Festivala, održan u petak navečer, bio je očito ispunjen ”favoritima” jer čak su četiri filma prikazana toga dana osvojila najvažnije nagrade ove godišnje smotre hrvatskog dokumentarnog filma. Tako je ”Autofocus” redatelja Borisa Poljaka (Milva film) ponio nagradu žirija za najbolji film na 11. LFF-u, film ”Park ljubavi” Lane Kosovac (produkcija Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu) najviše se svidio publici, a peteročlani je žiri posebno priznanje dodijelio filmu mlade Kaje Šišmanović za ”Kak’ je doma?”.

liburnia_film_festival_2013_proglasenje_pobjednika_icic_lff_1

Po prvi se put na LFF-u dijelila i nagrada za najbolji regionalni film (Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija) a tu su nagradu podijelili ”Polazište za čekanje” Maše Drndić (produkcija udruge Filmaktiv) i ”Terasa” autora Sanje i pok. Vedrana Šamanovića (Mitropa). Također po prvi put, podijeljene su i nagrade struci, čime se želi naglasiti da je dokumentarni film rezultat timskog rada. Žiri je tako nagradu za najboljeg redatelja odlučio dodijeliti Đuri Gavranu za ”Presudu” (Pipser doo), nagradu za najboljeg montažera dobio je Damir Čučić za film ”Autofocus”, za isti je film kao najbolji snimatelj nagrađen Boris Poljak, dok je Davor Tatić proglašen najboljim dizajnerom zvuka za rad na filmu ”Čedo” Nikole Strašeka (Factum).

Ove su godine žiri LFF-a činili redateljica i producentica Željka Sukova, snimateljica i montažerka Iva Kraljević, fotograf, snimatelj i redatelj Silvestar Kolbas te međunarodni gosti redatelj, scenarist, producent i snimatelj Boris Mitić (Srbija) i redatelj, producent i scenarist Filip Remunda (Češka). Remunda je zastupao i Institut dokumentarnog filma iz Praga koji je nagradio najboljeg redatelja.

Od utorka do nedjelje na programu 11. LFF-a našlo se gotovo pa rekordnih 25 dokumentaraca, od kojih 18 u konkurenciji. Festival je kao novost uveo i Nulti dan, tijekom kojeg su prikazani regionalni filmovi.

Za trajanja festivala održane su tri radionice: Prvi put snimam za mlade, u suradnji s Filmaktivom, Masterclass Borisa Mitića ”Kompletan uvid u industriju dokumentarnog filma u pet crteža” te Autorska analiza filma u suradnji s Restartom.

U glazbenom su programu u srijedu 28. nastupili srpski rockeri Repetitor, a u subotu za zatvaranje festivala zagrebački Svadbas. 11. Liburnia Film Festival organizirali su riječka udruga Delta i zagrebačka Restart u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija.

[nggallery id=993]

Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: Marin Lukanović

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net