FOTO: Najbolji hrvatski suvenir je Ceker za laptop @ Opatija

kvarner_expo_nagradeni_najbolji_2014_opatija

Dodijeljena je i posebna nagrada Turističke zajednice Kvarnera za najoriginalniji kvarnerski suvenir, i to Đurđici Kršul za kvarnerski mirisni jedrenjak. Fotogaleriju nagrađenih pogledajte na ovom linku

Opatija – Atraktivne i zanimljive suvenire iz čitave Hrvatske tijekom prošlog tjedna na jedanaestoj izložbi Kvarner Expo pogledale su tisuće Opatijaca i gostiju ‘‘Stare dame’‘, a oni najbolji i najinovativniji na jučerašnjoj su svečanosti nagrađeni priznanjima. Stručni žiri u kojem su sudjelovali profesori na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci Goran Štimac i Marina Banić Zrinšćak, voditeljica odsjeka za mjere i programe ruralnog razvoja u ministarstvu turizma Dajana Marin, savjetnica za manifestacije PGŽ Irena Grdinić i predsjednik odbora za tradicijske i umjetničke obrte HOK Željko Vrbanus nagradu Grand Prix za ukupnog pobjednika sajma dodijelio je Socijalnoj zadruzi ‘‘Pružimo ruke’‘ za proizvod ‘‘Ceker za laptop’‘, neobičan ali vrlo dojmljiv spoj tradicijskog rukotvorstva pletenja torbi od komušine i moderne informatičke tehnologije.

kvarner_expo_nagradeni_najbolji_2014_opatija_1

Taj je suvenir odnio i prvu nagradu u kategoriji uporabnih predmeta, u kojoj je drugim mjestom nagrađena tvrtka Idea Educa za ‘‘Sapunomaniju’‘, set sapuna koji prate imidž hrvatskih prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti, a trećim obrt Frida za srebrni nakit oslonjen na tradicionalne filigranske oblike nazvane peružini i botuni, dio dalmatinske ženske narodne nošnje.

U kategoriji prehrambenih suvenira najboljim je proglašen ‘‘Carski presnac’‘ obrta Helicikultura, koji predstavlja suvremeni pogled na povijesnu deliciju kojom su se u matuljskom kraju častili zvončari, ali i carica Sissi povodom udaranja kamena temeljca za pulski Arsenal. Drugo mjesto pripalo je tvrtki Datea Studio koja je izradila zanimljiv set proizvoda od morske soli sa začinskim biljem ‘‘Solmare’‘, a treće obrtu ‘‘Tepka’‘ za set prirodnih rakija poput drijenaka, tepke, oskoruše ili višnjevca upakiranih u atraktivnu ambalažu.

U kategoriji umjetničkog i dekorativnog suvenira, prvu nagradu zaslužio je obrt ‘‘Velvet’‘ za povijesne unikatne lutke, odnosno niz figura koje oživljavaju važne povijesne ličnosti. Drugu nagradu žiri je dodijelio Maloj galeriji za set dašćica koje je oslikao poznati slikar Vojo Radoičić, a treću obrtu ‘‘Mia’‘ za skulpture koje prikazuju svakodnevne prizore na temu zanimanja i običaja.

kvarner_expo_nagradeni_najbolji_2014_opatija_2

Dodijeljena je i posebna nagrada Turističke zajednice Kvarnera za najoriginalniji kvarnerski suvenir, i to Đurđici Kršul za kvarnerski mirisni jedrenjak.

Udruženje obrtnika, organizator ove manifestacije, dodijelilo je posebnu nagradu za izvrsnost u kontinuitetu, i to dugogodišnjim izlagačima koji se na svakome predstavljanju ističu izvrsnošću i inovativnošću – Pekarnici slastica ‘‘Vilma’‘, obrtu ‘‘Brajan’‘ specijaliziranom za izradu ukrasnih predmeta od drva, te ugostiteljskom obrtu ‘‘Kali’‘.

Fotogaleriju nagrađenih pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!