FOTO: Najbolji hrvatski suvenir je Krtz! @ Opatija

Dizajnerski nož za otvaranje oraha, stigao iz zadarske brusionice ”Glavić” žiri je nagradio Grand Prixom, a jučer su dodijeljena priznanja i ostalim nagrađenim proizvođačima suvenira.

Opatija – Svečana dodjela nagrada jubilarnog desetog prodajnog sajma suvenira Kvarner Expo održana je jučer u velikom šatoru na Slatini, a najviše razloga za slavlje imali su predstavnici Brusionice ”Glavić” iz Zadra čiji je nož za otvaranje oraha nazvan ”Krtz!” osvojio Grand Prix za najbolji suvenir na sajmu.

– Brusionica Glavić koja je svoje majstorsko znanje i iskustvo ugradila u jedan uspješan primjerak suradnje, dizajna i umjetničkog obrta. Kako je već rečeno, strast užitka jedne hrvatske dizajnerice u orasima pretočena je u čvrst, nehrđajući čelik izbrušen vrijednim rukama hrvatskog obrtnika u profinjen oblik orahovog lista. KRTZ!!! Ove zavodljive obline u svakoj će ruci s lakoćom izmamiti jezgru oraha iz ljuske i nepcu pružiti prazničnu čaroliju, stoji u obrazloženju peteročlanog stručnog žirija koji je odlučio o najboljima.

Nagrade su dodijeljene u tri različite kategorije – Brusionica ”Glavić” svojim je jedinstvenim nožem osvojila i prvo mjesto u kategoriji uporabnog predmeta ili suvenira, u kojoj su drugu i treću nagradu osvojili proizvodni obrt ”Herbae Dalmatiae” iz Makarske za poklon pakete proizvoda za njegu od lavande, naranče i smilja i proizvodno-trgovački obrt ”Stucka” iz Petrinje za paket autohtonih suvenira od gline.

U kategoriji prehrambenog suvenira, slavio je obrt ”Slastice Margareta” s otoka Cresa, za Tortu naših kapetana.

– Škrtost zemlje i otočkog krša priroda je obogatila bademom, smokvom, limunom, maslinom, medom, a uz trud naših ljudi i autohtonog maslinovog ulja omogućilo je kreiranje ove slastice koja je mogla dugo pratiti naše kapetane i mornare svjetskim morima, naveo je žiri. Drugu nagradu osvojio je OPG ”Levak” iz Ludbrega Croatiabrandy – rakije Levak, a treću nagradu OPG ”Franko” iz Pule za lepezu proizvoda ”Frutko” s naglaskom na ”Kotunjatu”.

Za umjetnički-dekorativni suvenir prvim je mjestom nagrađen je Valter Brajan iz Jušića za svoj lampion.

– Pored velike palete proizvoda koje radi u drvu prema starim tradicijama i koje dobro prate potrebe naših konoba, restorana koje njeguju tradicijsku kuhinju, ove godine gospodin Brajan nas je iznenadio sa novim proizvodima koji bilježe na pravi način naš život i u replici lampiona i šešule uspješno šire i prenose našu kulturu i povijest, poručio je žiri. Drugim mjestom nagrađena je udruga ”Mansarda” i Dubravko Džeko iz Zagreba za ručno izrađene suvenire na temu hrvatskih plesova, a treću nagradu obrt ”Tehkon” iz Malog Lošinja za paletu dekorativnih proizvoda inspiriranih ljekovitim biljem.

Posebno priznanje po izboru komisije Turističke zajednice Kvarnera za paletu proizvoda kao najorginalniji suvenir Kvarnera dodjeljeno je UO ”Kali” iz Medveje.

[nggallery id=693]

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net