[FOTO] Nascar se udomaćuje na Grobniku

[FOTO] Nascar se udomaćuje na Grobniku

Sudionici pressice Sanja Marić,Robert Žiković, Jerome Galpin,Davorin Štetner i Philippe Godet (snimio M.Krpan)

Predstoji vikend s vrhunskim utrkama Nascar Euro serije, upotpunjen s utrkama Touring car Series Gruppo Peroni i Twingo Cupa, nastupom 120 vozača iz 20-tak zemalja

Opatija – Sredina rujna i oktanski vikend za pamćenje je pred nama. Dogodilo se, da od 17. do 19.rujna imamo dvije vrhunske međunarodne automobilističke manifestacije. Tako će se uz jubilarnu brdsku auto utrku „40.Ina Buzetski dani 2021.“ u Buzetu, istovremeno na Automotodromu Grobnik odvijati trodnevni program utrke „Fracasso Nascar GP Croatia 2021.“, četvrtog ovogodišnjeg bodovnog natjecanja Nascar Whelen Euro Series. Prvi dan manifestacije znakovit je u povijesti grobničke ljepotice i mami na sjećanja prije 43 godine, kada su 17.rujna 1978.godine, grobničkom stazom prvi puta projurili motocikli svjetskih asova u Grand prix utrci.

A što se tiče automobilističkog događaja sezone na Automotodromu Grobnik neizbježno je spomenuti kako je sredinom studenog prošle godine, godine u kojoj je niz auto i moto utrka diljem Europe otkazivan, upravo na našem Grobniku održano prvo natjecanje europske Nascar serije. Prvo i vrlo uspješno, što se potvrdilo veoma brzo uvrštavanjem naše staze u redovni kalendar ovogodišnje sezone koja se poslije nastupa najboljih vozača u Španjolskoj (Valencia), Velikoj Britaniji (Brands Hatch) i Češkoj (Most), s dvije bodovne utrke nastavlja na Grobniku, a završnicu će imati početkom listopada u Belgiji (Zolder) i krajem mjeseca u Italiji (Vallelunga). Grobnik se tako još jednom našao u krugu priznatih i znanih svjetskih staza, a sve zahvaljujući izuzetnom zalaganju Automotodroma Grobnik d.o.o. koji je domaćin ove prestižne utrke. Predstavnike medija o brojnim su detaljima, u povijesnoj Kristalnoj dvorani kultnog opatijskog Hotela Kvarner, upoznali predstavnici organizatora, nositelja Nascar Serije i Hrvatskog auto i karting saveza, a sve uz jedan od bolida kojim će se ovog vikenda voziti Grobnikom.

-Prošle jeseni, nakon jedne izuzetno teške, krajnje neizvjesne sezone manifestacija uložili smo izniman trud da pripremimo stazu i svu potrebnu infrastrukturu Automotodroma Grobnik za jednu ovako prestižnu manifestaciju. Proteklo je i veše nego u redu, zadovoljstvo ostvarenim nisu krili naši partneri i hvala im na ukazanom povjerenju da i ubuduće, pa tako i ovog vikenda, budemo domaćini Nascar utrka Euro serije. Ove smo godine uspjeli upotpuniti program, pored redovnih skupina u kojima vozači Nascara nastupaju, s još dvije zanimljive skupine vozila – talijanski promotor Gruppo Peroni, naš nekadašnji suradnik u nizu utrka, dovodi dvosatnu utrku izdržljivosti endurance Touring Car Series DSG Europe, a s dvije bodovne utrke na grobničkoj će stazi sezonu okončati „Twingo Cup“ slovenskog nositelja i realizatora – kazao je Robert Žiković, predsjednik Uprave Automotodroma Grobnik d.o.o.

PLANOVI NASCARA I VIŠE OD OBIČNE UTRKE

Aglilni čalni čovjek Nascara Europe Promotor Teama FJ Jerome Galpin prepoznao je sav trud i ulaganja u stazu i oko staze, pa nije krio zadovoljstvo da je ponovo u Hrvatskoj. -Boraviti na Grobniku, u Opatiji, na Kvarneru je prekrasan osjećaj. K tome to spojiti s našom preokupacijom, utrkama Nascara, izaziva dužnu pažnju. Prvo oduševljenje nije splasnulo, što više utrka ovog vikenda bit će samo temelj nove i šire suradnje u kojoj s našim hrvatskim partnerima želimo oformiti jednu novu priču, posvećenu mladima, ali i hrvatskim vozačima. Među vozačima Nascara vlada oduševljenje, hotelski smještaji u objektima Liburnija Hotela su besprijekorni, klimatski uvjeti i ono što nam pruža grobnička staza garantiraju spektakl kojeg će ove godine promatrati i gledatelji, naravno uz već uobičajene epidemiloške mjere na koje smo se širom Europe navikli. Razrađujemo projekt kojim težimo da nam Grobnik ubuduće bude jedna baza za velika natjecanja – s oduševljenjem je govorio Galpin.

Nascar vozi grobničkom stazom (snimio m.Krpan)

Za utrke Nascar Serije, koje se europskim stazama voze u nešto drugačijoj formi od onih kakve smo navikli pratiti u kolijevci „preko bare“, na uglavnom ovalnim stazama. Traže punu sigurnost vozačima i gledateljima i na tome se ostvario vidan napredak.

-Kao odgovorna osoba sportskog programa manifestacije, zadaća mi je brinuti o sigurnosti. Od 2014.godine uključen sam u Nascar projekt, a posljednje godine kao „Race director“. Viđenim i već ostvarenim u Hrvatskoj sam zadovoljan, osjećam to i među vozačima, što je pretpostavka dobrih i kvalitetnih utrka, uspješnosti manifestacije – kazao je Philippe Godet, direktor utrke.

Automobilistički sport u Hrvatskoj, usprkos koroni, iz dana u dan jača. Na ostvareno s ponosom gleda i čelni čovjek, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner.

-Prošlu smo godinu, kao jedna od rjeđih europskih zemalja objedinili i održali nacionalno prvenstvo u nekoliko disciplina, usprkos zatvaranju u svakom pogledu, obzirom na epidemiju korone. Uz to, nekolicinu smo manifestacija mađunarodno ojačali, a uveli i neke novitete. U studenom prošle godine to je bio i Nascar spektakl na Grobniku, koji nam se vraća i zadržat će se kod nas nizom predstojećih sezona. Zahvalni smo na ukazanom povjerenju, a u okvirima HAKS-a već je ove godine provedeno 30-tak utrka različitih disciplina i ulazimo u završnicu sezone, jedne od uspješnijih u 25-godišnjem djelovanju našeg Saveza. Prenosim pozdrave jednog svjetskog asa Jacques Villeneuvea, kojeg su obveze spriječile da bude danas s nama. Dolazi na utrku, vozit će, a nada se i dobrom rezultatu, nakon četvrtog mjesta na posljednjoj Nascar utrci u Mostu – istakao je Štetner.

GLEDATELJI UZ COVID POTVRDE

Ovogodišnju će utrku, pored televizijskih prijenosa putem Kreator TV i Motorsport TV, ljubitelji brzina moći pratiti i uživo, uz grobničku stazu. Vrijedi ispoštovati već uobičajene epidemiološke mjere, posjedovanje „zelene putovnice“, potvrde preboljenja ili važećeg testa, te uz ulaznicu dnevno od 100 kuna za subotu i nedjelju, odnosno „paket“ od 180 kuna za dva dana, i uživati u svojevrsnom bogatom spektaklu. Ulaznice će se moći kupiti na prilazu grobničkoj stazi, kao i obaviti korona test za one koji nemaju drugi dokument. U Parku vozača planiran je i zabavni „kutak“ u američkom stilu uz gastro ponudu, zabavne sadržaje i video projekcije utrka.

U Nascar Seriji nastupa 28 timova od kojih je 26 vozača u profi skupini „Euro Nascar PRO“ i 24 vozača u „Euro Nascar 2“, poznatijoj kao „amateri“. Vozači stižu iz 17 zemalja, a poslije šest održanih utrka trenutni su lideri, na čelu bodovnih ljestvica, u „pro“ skupini Nizozemac Loris Hezemans (Ford Mustang), koji je upisao već četiri pobjede, a prvak je Nascara 2019.godine, te Nijemac Tobias Dauenhauer (Ford Mustang), pobjednik posljednje tri utrke uoči Grobnika.

U realizaciji ove izuzetno značajne manifestacije veliku ulogu imaju brojni sponzori, u sportskom pogledu ASK Kastavac, te domicilni Motociklistički klub Kvarner, dok je dnevni domaćin višednevnog boravka vozača i brojne pratnje opatijski turistički div „Liburnia Hotels & Villas“.

U petak 17.rujna, od 9 do 18,20 odvija se 11 različitih treninga po skupinama, koji se nastavljaju i u subotnje jutro od 9 sati. Prva utrka EuroNascar PRO vozi se u subotu od 14 sati, a EuroNascar 2 od 17 sati. U nedjelju je druga utrka u 10,30 sati (2), a od 14,45 sati (PRO). Twingo Cup vozi jednu utrku na kraju programa u subotu, a drugu u nedjelju, dok TCR u dvosatnoj vožnji nastupa u nedjelju od 11,45 sati.

Nascar Se Udomaćuje Na Grobniku

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net