FOTO Nastavljen projekt Opatijska kolajnica – Službeno predstavljene interpretacijske ploče i web stranica projekta

Mrežna stranica opatijskakolajnica.opatija.hr je zamišljena na način da prati tiskano izdanje vodiča opatijskim gradskim perivojima na interaktivan način i zainteresira posjetitelja za šetnju Opatijskom kolajnicom.

Opatija – U deset opatijskih gradskih perivoja postavljene su interpretacijske ploče koje predstavljaju tematski put Opatijska kolajnica. Današnjim simboličnim obilaskom Parka sv. Jakova i Parka Angiolina prezentiran je ovaj važan dio projekta Opatijska kolajnica kao i nova mrežna stranica projekta. U obilasku su sudjelovali gradonačelnik Ivo Dujmić sa suradnicima, zamjenica župana PGŽ Marina Medarić, direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić, autorica projekta Koraljka Vahtar Jurković i predsjednica Udruge turističkih vodiča Liburnia Nasrin El Gharni.

U središnjem je dijelu svake ploče naziv pojedinačnog perivoja i dodanog lajtmotiva. Slijeva je brojčana oznaka toga perivoja umetnuta u sredinu logotipa Opatijske kolajnice koji čini devet stiliziranih kamelija povezanih u krug i jedna veća središnja kamelija. Logo predstavlja svih deset perivoja Kolajnice, s time da središnja veća kamelija predstavlja Park Angiolinu, kao najstariji i najveći opatijski perivoj. S desne strane zaglavlja je naziv tematskog puta ispisan secesijskim stilom kako bi na prvi pogled bilo jasno da njegovi začeci sežu u razdoblje s kraja 19. i početka 20. stoljeća – „zlatno“ razdoblje razvoja Opatije kao prvoga klimatskoga lječilišta na istočnoj obali Jadrana, iz kojega razdoblja datiraju i najvrjednija ostvarenja opatijske perivojne arhitekture. Pri dnu je popis biljnih vrsta u tom perivoju. Ukoliko je taj popis bio prevelik za ploču, dostupan je u QR-kodu s donje desne strane ploče.

Na lijevoj strani su fotografije najvažnijih građevina ili biljnih vrsta u tom perivoju, s dodatnim tekstom pojašnjenja o građevini, odnosno biljci. U desnom je dijelu karta smještaja svih perivoja u Opatijskoj kolajnici, s posebno označenim perivojem u kojem se posjetitelj nalazi. Svi su perivoji na karti označeni brojevima od 1 do 10 u smjeru kazaljke na satu, polazeći od Parka Angiolina (nosi broj 1), pa do perivoja Bulgaria (nosi broj 10). Brojevi perivoja su: 1. Park Angiolina, 2. Park sv. Jakova, 3. Perivoj Slatina, 4. Perivoj Esperia, 5. Amerikanski vrtovi, 6. Park Margarita, 7. Perivoj Imperial, 8. Perivoj u Ulici Vladimira Nazora, 9. Park Drage Gervaisa i 10. Perivoj Bulgaria. Ovakav način pridruživanja brojeva pojedinim perivojima omogućava posjetitelju prošetati po svim perivojima povezanim u jedinstvenu kolajnicu. Ispod karte je tlocrt perivoja s važnijim perivojno-arhitektonskim građevinama, legendom i presjekom. Sve su ploče dvojezične – hrvatsko-engleske, a jezici se razlikuju bojom.

Autorica koncepcije i tekstova interpretacijskih ploča je izv. prof. dr. sc. Koraljka Vahtar-Jurković, autorica projekta OPATIJA PARK 2020 i Opatijske kolajnice. Autori fotografija su Damir Fabijanić, Vasja Pinzovski i Marko Randić. Kartografske prikaze smještaja te tlocrte i presjeke perivoja izradila je Jasna Doričić. Ploče je oblikovala Glosa d.o.o. Autorica dizajna ploča je Jasminka Maržić Kazazi, a za engleski je prijevod zaslužan Neven Ivanić. Ploče su izrađene u IP studiju iz Lovrana.

Interpretacijske ploče Opatijske kolajnice prati i prva faza nove mrežne stranice. Mrežna stranica opatijskakolajnica.opatija.hr je zamišljena na način da prati tiskano izdanje vodiča opatijskim gradskim perivojima na interaktivan način i zainteresira posjetitelja za šetnju Opatijskom kolajnicom. Boje i grafike prate temu vodiča, a logo projekta je istaknut u svim važnijim elementima preglednika i stranice. Internetska stranica osim opisa perivoja, biljnih vrsta i galerije slika, objavljuje podatke o aktivnostima na projektu OPATIJA PARK 2020, ali i tekstove te druge priloge u medijima na temu Opatijske kolajnice. Stranica koju je dizajnirala i izradila Francesca Gržinić Kuljanac, viša stručna suradnica za informatičku podršku Grada Opatije je responzivna, odnosno prilagođena pregledu na bilo kojoj vrsti uređaja. Stranica u prvoj fazi ima opise dva najvažnija opatijska perivoja – sv. Jakov i Angiolina, a uskoro će imati detalje o svim preostalim opatijskim perivojima te će biti prevedena na engleski jezik.

Nastavljen Projekt Opatijska Kolajnica – Službeno Predstavljene Interpretacijske Ploče I Web Stranica Projekta

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net