FOTO Nastavljeni radovi na produbljivanju podmorja u lučici Ičići, najavljen i veliki projekt na rivi u Mošćeničkoj Dragi

Nakon Ičića, fokus opatijske Županijske lučke uprave seli se u Mošćeničku Dragu, gdje je dobivena građevinska dozvola za velike zahvate na tamošnjoj rivi. Ravnatelj ŽLU Opatija Fernando Kirign najavio je i skori početak radova na lukobranu u Iki, ali i završetak saniranjeaposljedica prošlogodišnjeg nevremena.

Ičići – Radovi na lučici u Ičićima, koji su u 1. fazi započeti u prosincu prošle godine, nedavno su nastavljeni, uz značajnu pozornost mještana i prolaznika. Kako je objasnio Fernando Kirigin, ravnatelj nadležnosti Županijske lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga u čijoj je nadležnosti lučko područje u Ičićima, radi se o produbljivanju sjeverozapadnog dijela lučice Ičići koji je „kritičan zbog jako male dubine te se dešava da za vrijeme jakih oseka taj dio luke postaje potpuno neupotrebljiv za korisnike vezova“.

– Iako će ovim produbljivanjem problem biti riješen za duži vremenski period, neće se moći eliminirati stalno nanošenje pijeska koji u lučicu dolazi oborinskim vodama. Radovi se izvode u više faza jer se prepumpavanje materijala radi na nekoliko mikrolokacija kako bi se zaobišao sidreni sustav. Na mjestima ispumpavanja materijala nastaju velika udubljenja  pa je potrebno čekati prirodno sljegavanje materijala iz ostalog dijela luke na kojem se vrši produbljivanje. Takvim načinom rada izvođaču radova gotovo je nemoguće procijeniti količinu prepumpanog pjeska pa smo prisiljeni zaustaviti radove kako bi se slegnuo material i izvršilo geodetsko podmorsko mjerenje potrebno za utvrđivanje uklonjene količina materijala, objasnio je Kirigin.

Nakon Ičića, fokus opatijske Županijske lučke uprave seli se u Mošćeničku Dragu, gdje je dobivena građevinska dozvola za velike zahvate na tamošnjoj rivi.

– Nakon što smo dobili građevinsku dozvolu intenzivno se radi na zatvaranju financijske konstrukcije za radove dogradnje obale i izgradnju obalne šetnice u Mošćeničkoj Dragi. Plan je da se prije ljeta započne s radovima nakon provedenih postupaka javne nabave, kazao je Kirigin.

Najavio je i skori početak radova na lukobranu u Iki, ali i završetak saniranjeaposljedica prošlogodišnjeg nevremena.

– Dobivena je građevinska dozvola za nasipavanje platoa lukobrana u Iki te iako se radi o financijski vrlo zahtjevnom projektu u okviru naših skromnih financijskih mogućnosti planiramo započeti s nasipavanjem. Završavamo sa sanacijama lučkih područja koja su stradala u zadnjem orkanskom jugu te istovremeno vršimo radove u pojedinim lukama kako bi sve bilo spremno za predstojeću sezonu, zaključio je Kirigin.

 

Nastavljeni Radovi Na Produbljivanju Podmorja U Lučici Ičići, Najavljen I Veliki Projekt Na Rivi U Mošćeničkoj Dragi

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

 

error: Content is protected !!