FOTO: Neptun se smjestio u krilu carskog vrta @ hotel Miramar

krneta_mirama_2011-1…instalaciju inspiriranu nekadašnjim izgledom hotela postavila je umjetnica Yasna Skorup Krneta…
…u foajeu hotela postavljena je i izložba iste autorice, nazvana ”Panta Rei”…
….klikom na ovaj link pogledajte veliku fotogaleriju

Opatija – Neptun u krilu carskog vrta Miramar, najnovija instalacija opatijske umjetnice Yasne Skorup Krneta nastala na temelju nekadašnjeg ”prethodnika” hotela Miramar odnosno hotela ”Neptun” i povezana s ranijim autoričinim radom ”U krilu majke Kastva” postavljenim u parkiću pokraj kastavske Crekvine, otvorena je u petak navečer u vrtu hotela Miramar.
krneta_mirama_2011-4
– To je kronika o hotelu Neptun, dešifriranje protoka vremena i imaginacija umjetnice. To njegovo trajanje kroz vrijeme i prostor ima višestruko simboličko značenje. Ostao je i opstao na hridinama iznad šetnice Lungomare, šiban vjetrovima, zapljuskivan valovima i bio izložen surovim mijenama. Preuzeo je ulogu pripovjedača, priči svoju priču i gradi svoj mit. Obnovljeni hotel doživio je svoj ponovni uzlet, reinkarnaciju i zlatne godine koje mu je podario dr. Wilfried Holleis, poručila je autorica prilikom otvorenja instalacije.
Suradnja između Yasne Skorup Krneta i hotela Miramar traje još od 2004. godine, kada je umjetnica za svečanost otvorenja obnovljenog hotela postavila instalacije koje prikazuju secesijsku ”gospodu” i ”dame” prilikom njihova dnevnog odmora, a koje i danas krase foaje najuspješnijeg opatijskog hotela. Na istom mjestu – u foajeu – otvorena je u petak još jedna izložba Yasne Skorup Krneta, nazvana ”Panta Rei”, koja prolaznost vremena tematizira putem skulptura ženskih nogu.
– Svi znamo da nam noge služe za kretanje, simboliziraju prolaznost, povezuju sa plodnom zemljom, a istodobno su fizicka i psihicka stabilnost. Ukazuju na dinamiku koja nam je neophodna za održavanje života na svim razinama, potvrdujuci davno izreceni Heraklitov princip “panta rei”, zaključila je autorica.

Liburnija.net: Neptun se smjestio u krilu carskog vrta @ hotel Miramar

Liburnija.net: Neptun se smjestio u krilu carskog vrta @ hotel Miramar


Klikom na ovaj link pogledajte veliku fotogaleriju
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David Kurti

error: Content is protected !!