FOTO Nino Sablić iz Ike osvaja hrvatsku modnu scenu

FOTO Nino Sablić iz Ike osvaja hrvatsku modnu scenu

Foto: Zvonimir Ferina

Svoju prvu kolekciju Nino i Kristijan su predstavili 2017. godine pod modnim imenom Les Émaux. Ime brenda su osmislili kombiniranjem slova iz epiteta koje su htjeli nadjenuti svemu što stvaraju.

Zimska kampanja (Foto: Ana Mrdjen)

Ika – Les Émaux je mladi hrvatski brend koji čine Nino Sablić iz Ike i Kristijan Žakić iz Nove Gradiške. Svojim su kolekcijama zablistali na modnoj manifestaciji Bipa Fashion.hr i svakog dana sve više osvajaju hrvatsku modnu scenu. Kreacije mladog dizajnerskog dvojca preplavile su modne naslovnice, a njihove kombinacije biraju i naše najpoznatije ikone stila, među kojima je i Severina.

Nino ima 25 godina, osnovnu je školu pohađao u Opatiji, srednju Trgovačko-tekstilnu u Rijeci te diplomirao na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Interes za modu gaji još od malih nogu, što su prepoznali i njegovi roditelji gledajući skice, kreacije i ilustracije koje je stvarao. Ističe da je velik utjecaj zasigurno imala i blizina Italije i talijanske mode preslikane na naše podneblje Kvarnera i Istre. Sjeća se ranih devedesetih godina i mnogih maminih modnih časopisa koji su mu služili kao inspiracija za skice i kreacije.

Foto: Zvonimir Ferina

– U vrijeme dok sam boravio u Iki, Opatiji i Rijeci, nisu se nudile neke velike prilike za sam napredak modnog dizajna. Dijete sam devedesetih godina, koje su na modu imale i još uvijek imaju velik utjecaj. Kao tinejdžer imao sam osebujan, poseban stil koji je bio inspiriran 80-im i 90-im godinama prošlog stoljeća. Još se sjećam i prvog materijala kojeg sam kupio, bio je to šareni Versace print iz 90-ih od kojeg sam si iskrojio i sašio košulju s velikim “šišmiš“ rukavima koja je bila vrlo specifična za te godine, pogotovo za mušku modu, koja je tada bila vrlo jednostavna, svakodnevna, bez puno stiliziranja. Tekstilno tehnološki fakultet koji sam pohađao u Zagrebu znatno je utjecao na moje usavršavanje te mi pomogao da pronađem put ka ostvarivanju želja. No, formalno obrazovanje ipak ne sprema buduće dizajnere za sve izazove koji slijede nakon školovanja te je potrebno pronaći svoj tempo i put u modnoj industriji. Moda je širok pojam i mijenja se iz dana u dan, pa je svakako nužno dodatno istraživati i širiti vidike, te ponekad izlaziti iz okvira, kazao je Nino koji u Zagrebu živi već 7 godina.

Foto: Zvonimir Ferina

– Ovisno o poslu i obvezama svog branda, uvijek pokušavam pronaći vremena za posjetiti svoju obitelj i prijatelje u rodnoj Iki. Nisam tip osobe koja će se isključivo vezati za prostor i grad u kojem živim, ali sam definitivno osoba koja je socijalnog karaktera, pa mi najviše fale ljudi koje vežem za pojedina mjesta. Kada govorimo o modi i mojoj majci, tu svakako imamo neraskidivu vezu komuniciranja. Oduvijek se savjetujemo, pomažemo i komentiramo sve što odijevamo. Prostora za šivanje i dizajniranje za majku je oduvijek bilo, što i ona sama može potvrditi ponosno noseći sve što sam joj do sada kreirao, istaknuo je Nino.

Kristijana Žakića Nino je upoznao na jednom poslu na kojem su zajedno radili. Kristijan je iz Nove Gradiške, magistrirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, smjer glazbena pedagogija i od ranog djetinjstva voli modu te preko majke i bake koje su po struci krojačice, svoj modni put nastavlja kroz osobna istraživanja i interese koji završava i samim zaposlenjem u modnoj industriji.

Svoju prvu kolekciju Nino i Kristijan su predstavili 2017. godine pod modnim imenom Les Émaux. Ime brenda su osmislili kombiniranjem slova iz epiteta koje su htjeli nadjenuti svemu što stvaraju.

Foto: Zvonimir Ferina

– Naziv brenda Les Émaux dolazi iz izvedenica riječi svega što naša žena i muškarac jesu, to jest iz pojedinih slova svake riječi – npr., iz riječi luminoznost uzeli smo slovo L i U, iz riječi elegancija uzeli smo slovo E, iz senzualnosti – slova S i A te iz riječi otmjenost slovo M itd. Stil brenda Les Émaux je prvotno sofisticiran, elegantan, luminozan, senzualan. On se bazira na odjevnim komadima koji se mogu nositi u svakoj prigodi, pa se vežemo na termin daily/night looka. Ideje crpimo isključivo iz svakidašnjice, ponajprije iz žene koja se osjeća i koja je sofisticirana. Prve kolekcije smo vrlo usko povezali s prirodom, bojama, vječnim uzorcima koji ostaju klasika koja ne stari. U svemu tome, nama važnu ulogu igraju materijali gdje pomno i isključivo biramo čiste i prirodne materijale. Brend smo koji je voljan i željan napretka pa smo već u sadašnjoj novoj kolekciji započeli korištenje čistih recikliranih materijala. Boja kao termin dosta određuje bit, samim time i nismo osobe koje se isključivo vežu za njih, recimo da smo ljubitelji onih zemljanih i pastelnih u zimi dok smo u proljeće i ljeto vrlo razigrani sa spektrom žarkih boja i uzoraka. U svojim kolekcijama pretežito dizajniramo žensku odjevnu konfekciju, dok smo prošlu zimsku kolekciju razbili pojedinim muškim komadima interpretiranih na “Les Émaux“ način, istaknuli su Nino i Kristijan.

Ističu kako istinska ljubav prema poslu rezultira uspjehom.

Zimska kampanja (Foto: Ana Mrdjen)

– Hrvatski dizajn su počeli prepoznavati kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Želja za unikatnim, ali ne masovno proizvedenim, postaje sve zastupljenija. Iako je Hrvatsko tržište maleno, kvalitetni dizajn i produkcija na visokom nivou uvijek će biti prepoznati.

Njihove kreacije i proizvodi mogu se naći na društvenim mrežama kao što su Instagram i Facebook te njihovoj internetskoj stranici na kojoj će web shop uskoro ugledati svijetlo dana. A za kraj našeg razgovora popularni modni dvojac upitali smo kakvi su trendovi i što će se nositi ovog proljeća i ljeta.

– Proljeće 2020. godine započelo je u vrlo pastelnim nijansama lila, pastelno žute, plave, zelene i roze.

Proljeće/ljeto za 2020. brenda Les Émaux protkano je bojama fuksije, crvene, narančaste, ljubičaste s velikim opusom materijala prenesenih u plisee tehniku, traper koji je interpretiran na sofisticiraniji način te total outfit lookovi u obliku jakni i hlačica. Print koji smo izdizajnirali pretočili smo u razne krojeve haljina, hlačica i blazera. Naš savjet za ovo ljeto je svakako otvorenost prema boji, eksperimentiranju s jakim bojama i fluidnim haljinama.

Nino i Kristijan – Bipa Fashion.hr

error: Content is protected !!