FOTO: Noć muzeja predstavila „lik i djelo“ dr. Juliusa Glaxa i rad Dušana Džamonje @ Opatija

Tijekom Noći muzeja posjetiteljima je bio omogućen i razgled postava izložbe posvećene Dušanu Džamonji, čije je otvorenje u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer održano jučer – u subotu.

Opatija – Pedesetak posjetitelja okupila je izložba „Hommage a dr. Julius Glax“ otvorena u Villi Angiolini u petak navečer povodom Noći muzeja, nakon koje je predavanje o jednoj od najvećih ličnosti opatijske povijesti održala njegova praunuka Duša Fichinger. Izložba ostaje otvorena svaki dan do 4. travnja, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Profesor i liječnik Julius Glax vodeća je osoba zaslužna za razvoj Opatije u zdravstveno i kupališno središte. Julius Glax bio je opatijski liječnik, glavni liječnik Sanatorija Južnih željeznica i austrijskog Crvenog križa. Bio je i član Povjerenstva Zdravstvenog centra u Opatiji te predsjedavatelj različitih društava i autor brojnih stručnih članaka i knjiga. Kao ravnatelj Zdravstvenog centra u Opatiji od 1899. do 1919. godine nadzirao je i upravljao izgradnjom infrastrukture potrebne za razvoj Opatije iz ribarskog mjesta u austrijsku Nicu.

Julius Glax pokretač je niza velikih projekata koji su omogućili uspon Opatije i podigli ju na razinu europskih elitnih odredišta. Ističemo neke od njih: izgradnja komunalne infrastrukture, uređenje okoliša (šetnice, perivoji, parkovi), aktivno sudjelovanje u Društvu za poljepšavanje Opatije, izrada dokumentacije temeljem koje je Opatija proglašena Lječilišnim mjestom 1889. godine, prvim na jadranskoj obali.

Tijekom Noći muzeja posjetiteljima je bio omogućen i razgled postava izložbe posvećene Dušanu Džamonji, čije je otvorenje u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer održano jučer – u subotu. Ova izložba ostaje otvorena do 25. veljače, također uz besplatan ulaz.

Otvorenje izložbi i predavanje popratio je naš fotoreporter, a kako je to izgledalo možete provjeriti u fotogaleriji na ovom linku.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!