FOTO: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama @ Opatija

medunarodni_dan_birbe_protiv_nasilja_nad_zenama_2015

Obilježavanje su organizirali članovi Društva ”Naša djeca“ Opatija i predstavnici Policijske postaje Opatija s ciljem promoviranja kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova. Osim na tržnici, međunarodni dan obilježen je prigodnim predavanjem u Ugostiteljskoj školi. Nekoliko fotografija akcije na mrkatu pogledajte na ovom linku

medunarodni_dan_birbe_protiv_nasilja_nad_zenama_2015_1

Opatija – Pod motom ”Šljiva u ruci, a ne ispod oka“ obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama ispred opatijske tržnice. Obilježavanje su organizirali članovi Društva ”Naša djeca“ Opatija i predstavnici Policijske postaje Opatija s ciljem promoviranja kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova. Tom prigodom, građanima su se dijelili promotivni materijali s ohrabrujućom porukom ženama, statističkim podacima o nasilju nad ženama u Hrvatskoj, ali i svježa voćka šljive sa sloganom akcije. Prema statističkim podacima iz Nacionalne strategije zaštite nasilja u obitelji za razdoblje od 2011. do 2016. u prvih devet mjeseci 8304 žene bile su žrtve prekršajnog dijela obiteljskog nasilja, od čega je 715 žena bilo žrtvom kaznenog obiteljskog nasilja, čak 14 žena je ubijeno, a nad 16 je pokušano najteže nasilje u obitelji.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenog, a obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestru Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. DND Opatija obilježilo je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u sklopu projekta ”Zajedno za dječja prava“ uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja obilježen je i u Ugostiteljskoj školi u Opatiji. Tom prilikom Alessandra Selak, predsjednica odbora za ravnopravnost spolova grada Opatije održala je zanimljivo predavanje učenicima na temu ‘Šute li žene u hrvatskom filmu?’. Raspravljalo se o položaju žena u Hrvatskoj na temelju analize primjera iz šest hrvatskih filmova. Nakon predavanja razvila se zanimljiva diskusija o položaju žena i problemima nasilja u društvu čiji su aktivni sudionici bili učenici. Teme iz zdravstvenog i građanskog odgoja treba učenicima prezentirati i izvan nastavnih planova i programa obzirom da postoji interes učenika. Učenici su istaknuli da o nasilju treba češće govoriti i nitko ne smije šutjeti o tom problemu.

Nekoliko fotografija akcije na mrkatu pogledajte na ovom linku

medunarodni_dan_birbe_protiv_nasilja_nad_zenama_2015_2

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!