FOTO: Obilježen mjesec borbe protiv ovisnosti @ Opatija

mjesec_borbe_protiv_ovisnosti_2016_1_01

Programi prevencije ovisnosti koji se kontinuirano provode u školi su „Trening životnih vještina” u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ te “Zdrav za 5” i “Zajedno više možemo” u suradnji s Policijskom postajom Opatija. Nekoliko fotografija s obilježavanja pogledajte na ovom linku

Opatija – Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine diljem zemlje, pa tako i u Opatiji, u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj je upozoriti javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti te putem šire društvene akcije na nacionalnoj i lokalnoj razini promicati zdrave stilove života. I Osnovna škola „Rikard Katalinić Jeretov“ već se niz godina uključuje u akciju te provodi razne aktivnosti s djecom i za djecu.

mjesec_borbe_protiv_ovisnosti_2016_2_01

Programi prevencije ovisnosti koji se kontinuirano provode u školi su „Trening životnih vještina” u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ te “Zdrav za 5” i “Zajedno više možemo” u suradnji s Policijskom postajom Opatija. Realizacija programa je omogućena potporom Grada Opatije, a navedeni programi nalaze se u bazi programa prevencije ovisnosti Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH. U školi od 2011. godine djeluje i Školsko povjerenstvo za prevenciju ovisnosti.

– Porast broja mladih koji sudjeluju u različitim oblicima rizičnog ponašanja, poput pušenja, korištenja alkohola i eksperimentiranja s drogama, traži naše brže i bolje snalaženje u ranom otkrivanju takvih ponašanja, identificiranju i suzbijanju rizičnih čimbenika, promicanju zdravlja i preventivnim aktivnostima. Prevencija ovisnosti posebna je vrsta odgoja za zdravo i nerizično ponašanje. Sadržaji o ovisnostima integrirani su u redoviti i izborni školski program, dodatni rad te izvannastavne aktivnosti. Organizirali smo aktivnosti koje pridonose stvaranju zdravog i poticajnog školskoga okruženja koje će zadovoljiti potrebe učenika poput kulturnih, zabavnih, sportskih, humanitarnih te poticati razvoj kreativnosti, istaknula je voditeljica Školskog povjerenstva za prevenciju ovisnosti, socijalna pedagoginja Tanja Sudiskas.

mjesec_borbe_protiv_ovisnosti_2016_01

Tako su učenici četvrtog razreda s učiteljicama i voditeljem KŠR „Gorovo“ Daliborom Korenićem pješačili Šetalištem Carmen Sylva, raspisan je likovni natječaj u suradnji s Policijskom postajom Opatija na temu ovisnosti, održano predavanje liječnika školske medicine Antona Milohanića i policijskog službenika za prevenciju Krunoslava Vukalovića za učenike sedmih i osmih razreda o zlouporabi alkohola i ovisnostima te predavanje za roditelje i nastavnike o prevenciji i ovisnosti u djece i adolescenata, koje je održala članica Vijeća roditelja dr.sc. Sanja Katalinić. Učenici drugih i trećih razreda sudjelovali su u radionici stripa pod vodstvom Damira Steinfla, gdje su kroz strip prikazali zdrave navike korištenja slobodnog vremena, a veliki odaziv učenika bio je i za 9. Sportsko rekreativne aktivnosti za osobe s invaliditetom i volontere školske dobi „Mogu i ja“, gdje su učenici volonterski pomagali osobama s invaliditetom u sportskim igrama. Učenici koji su volontirali su Katarina Hlanuda, Mia Janković, Luka Lovrić, Lisa Ivanić, Lukas Kinkela, Valentino Puž, Petra Deranja, Ada Mihaljević, Karla i Paola Matijević, Tina Jardas, Paola Sergo, David Mandek, Niko i David Zeoli, Barbara Ilić, Ema Arnautović, Lana Radnić, Laura Jurić, Mateo Brkić, Mateo Maleš, Mauro Komel, Din Pozderac, Niko Čule, Dominic Traub, Silvestar Pulić, Anton Šarunić, Dominik Žiganto, Marko Miranović i Loren Kumičić. Novost ove školske godine bilo je i održavanje predstave “Mamurluk” Udruge Kultura nova za učenike sedmih i osmih razreda uz potporu Grada Opatije, a predstava ukazuje djeci i mladima na probleme i posljedice alkohola.

Nekoliko fotografija s obilježavanja pogledajte na ovom linku

Kristina Tubić / PodUčkun.net

error: Content is protected !!