FOTO: Obilježena 125. godišnjica smrti grofa Gyule Andrassyja @ Volosko

gyule_andrassy_spomen_ploca_volosko_2015

U popodnevnom dijelu programa u Villi Antonio održano je predavanje o životu i značaju grofa Gyule Andrassyja. Predavanje je održao dr. sc. Dénes Sokcsevits, ravnatelj Kulturnog instituta Mađarske u Zagrebu. Nekoliko fotografija koje smo snimili povodom otkrivanja info ploče pogledajte na ovom linku

Volosko – Polaganjem vijenaca na spomen ploči koja je pored Ville Minach postavljena u sjećanje na grofa Gyule Andrassyja, otkrivanjem novopostavljene info ploče na pet jezika na početku Lungomare u Voloskom te predavanjem u Vili Antonio obilježena 125. obljetnice smrti grofa Gyule Andrassyja.

gyule_andrassy_spomen_ploca_volosko_2015_1

Program obilježavanja obljetnice smrti grofa Andrassyja započeo je polaganjem vijenaca kod spomen ploče, a vijence su položili gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, predsjednica udruge Baross Erzsebet Kolar te veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Nj.E. József Magyar.

Tom su se prigodom okupljenim članovima mađarske delegacije, među kojima su bili i predstavnici Udruge Baross, zatim i ravnatelj Kulturnog instituta Mađarske u Zagrebu Denes Sokcsevic i drugi prigodnim riječima obratili predsjednica udruge Baross Erzsebet Kolar, veleposlanik Jozsef Magyar i gradonačelnik Ivo Dujmić.

– Svi oni koji dođu u Opatiju moraju znati koje se sve povijesne ličnosti uz nju vežu. Ovo je za nas veliki iskorak i nastavit ćemo na ovaj način educirati goste Opatije o njezinoj povijesti, čime ćemo dodatno valorizirati i oživjeti naš obalni put, Lungomare« najavio je jučer predstavnicima medija gradonačelnik Dujmić.

Nakon završetka prvog dijela programa gosti su se u pratnji domaćina zaputili na početak obalnog šetališta, gdje je nedaleko biste Andrije Mohorovičića postavljena nova info ploča koja govori o značaju grofa G. Andrassyja, a ploču su svečano otkrili gradonačelnik Dujmić i veleposlanik Mađarske NJ.E. Magyar.

U popodnevnom dijelu programa u Villi Antonio održano je predavanje o životu i značaju grofa Gyule Andrassyja. Predavanje je održao dr. sc. Dénes Sokcsevits, ravnatelj Kulturnog instituta Mađarske u Zagrebu, a uz gradonačelnika Ivu Dujmića i njegove zamjenike Fernanda Kirigina nazočio je i mađarski veleposlanik Nj. E. József Magyar sa svojim suradnicima, te predstavnici mađarske nacionalne manjine iz Rijeke i Opatije.

Nekoliko fotografija koje smo snimili povodom otkrivanja info ploče pogledajte na ovom linku

I. M. / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!