FOTO Obišli smo Land Art stazu na Učki – Kada se spoje umjetnost i priroda

Tekst i foto: Iva Matić

Šetajući se Land art stazom budi se znatiželja na što će se sljedeće naići, a svaki je crtež sve ljepši i osmišljeniji od prethodnog.

Poklon – Znanstveno je dokazano da boravak u prirodi ljudsko tijelo čini otpornijim na bolesti, da jača imunitet, a liječnici ga propisuju i kao terapiju, za fizička, ali i mentalna oboljenja. S obzirom da živimo u dijelu Hrvatske koji u sebi sadržava mnogo prirode i šuma, nemamo puno izgovora da prirodu ne posjećujemo redovitije. U Parku prirode Učka nalazi se nešto sasvim posebno – Land art staza Stražica – Sapaćica.

Otvorena na ljeto 2016. godine,  a u potpunosti dovršena krajem te iste godine, u svijet prirode donijela je dozu umjetnosti i kreativnosti. Međutim, podsjetivši se da su još od ljudskih početaka postojali crteži u špiljama, ovako nešto i nije toliko nepoznato i strano.

Iza cijelog projekta stoji Boris Pecigoš, rođeni Zagrepčanin sa riječkom adresom, kojemu je polje interesa land art, a inspiraciju crpi upravo u prirodi. Ono što je ovom stazom htio postići je razviti svijest o povezanosti čovjeka s prirodom. Iako smo danas sve više odvojeni od nje i prikovani uz razne moderne tehnologije, priroda je dio nas.

Land art staza namijenjena je svima, i djeci i starijim osobama i planinarima i onima koji to nisu. Dugačka je šest i pol kilometara, a procjenjuje se da je potrebno dva do tri sata kako bi je se obišlo. Boravak u prirodi je nešto besplatno, a time i ulaz na ovu stazu, za koju postoje dva ulaza. Prvi, ujedno i glavni, nalazi se u blizini Info-centra Parka prirode Učka, Planinarskog doma Poklon i restorana Pansion Učka. Drugi se ulaz nalazi nasuprot odvojka ceste prema Vojaku, u nesposrednoj blizini restorana Dopolavoro.

Također, vrlo je lako prepoznati ulaze jer postoje table sa informacijama, kao i putokazi, koje slijedite tijekom cijele šetnjice. Ono po čemu je staza drugačija od drugih je posebni „touch“ umjetnika Pecigoša, koji svojim crtežima napravljenim ekološkim bojama, kao i vrlo kreativnim instalacijama, daje pravi doživljaj prirode. Potiče da osvijestimo prostor u kojemu se nalazimo, da dotaknemo stablo, mahovinu, kamen, da osjetimo eksterijer. Osim zanimljivih putokaza, koji vas cijelim putem prate, u ovoj ćete maloj avanturi imati priliku vidjeti crveno stablo, koje ukazuje na čovjekov negativni pristup prirodi, ali i otiske dlanova u boji, koji upućuju na ono dobro što je čovjek napravio za prirodu. Zatim, kameni labirint, šareno kamenje sa porukama ljubavi, otiske stopala, kamene „zube“.

Ti „zubi“ nose snažnu poruku – pokazuju da ih i priroda može pokazati ako se pretjeruje u negativnom postupanju s njome. U to se, složit ćete se, upravo imamo prilike i uvjeravati. Također, na ovoj se stazi može naići i na glagoljičko pismo na kamenu, na poticanje kreativnosti kod ljudi izradom vlastitih skulptura od kamenja, na kamen u bojama planeta Zemlje. Autor je čak i mahovinu iskoristio za svoju umjetnost, kako bi više skrenuo pozornost na njenu korisnost u prirodi. Šetajući se Land art stazom budi se znatiželja na što će se sljedeće naići, a svaki je crtež sve ljepši i osmišljeniji od prethodnog.

Pametno je ponijeti sa sobom kvalitetne tenisice ili planinarske gojzerice, kao i prigodnu odjeću – ljeti onu koja će nas štititi od sunca poput šilterice, a zimi kape, šalove i rukavice. Na ovoj stazi planinarski štapovi nisu potrebni, no ponesite ih ukoliko se ne krećete često po planinarskim stazama. Ovo vrijeme zasigurno je odlična prilika da dobro razmislimo, o svojim životima, o onome što imamo kao država, poput jakog zdravstva, ali i o prirodi. O našem odnosu prema njoj, kao i češćem boravku na čistom zraku, u dubokoj šumi, misleći na dobrobit kako sebe, tako i drugih.

 

error: Content is protected !!