FOTO Obnovljen legendarni MIG 21 ‘Osvetnik Dubrovnika’

Na rastanku, djelatnici Zrakoplovno-tehničkog centra Velika Gorica, napomenuli su, da stoje na raspolaganju sa svojim znanjem i iskustvom, za obnovu MIG-a, kao statički izložak, za Liburnijsko područje, ako zatražimo i dobijemo rashodovani primjerak, od MORH-a.

Rijeka – Nakon ranijih preleta Rudolfa  Perešina i Danijela Borovića, oprez unutar ex. JNA, bio je povećan, a piloti Ivica Ivandić i Ivan Selak, nisu željeli otići u Hrvatsku, bez svojih zrakoplova. Prilika im se ukazala, 15.svibnja. 1992 god., kada je dio eskadrile, s osam zrakoplova, po četiri para uvježbavao program, za obilježavanje “Dana vazduhoplovstva”. U posljednji trenutak Selak mijenja pilota, u posljednjem letačkom paru, te kada su obojica poletjela, Ivandić se odvojio od svog  „para“, i krenuo prema Splitu, istovremeno je Selak, krenuo prema Zagrebu.

Obojica su sretno sletjela, Ivandić na Resnik, a Selak na Pleso. Sada hrvatski, MiG-ovi “Osvetnik Vukovara” (Ivandićev) i “Osvetnik Dubrovnika” (Selakov) djelovali su u svim značajnijim akcijama. “Osvetnik Vukovara” je kasnije srušen, njegov posljednji let bio je 14. rujna 1993. Srušen je kod Vrginmosta pogotkom srpskog projektila, a njime je pilotirao i nažalost poginuo hrvatski pukovnik Miroslav Peris. “Osvetnik Dubrovnika” je djelovao tijekom cijeloga rata, pa i poslije, a otpisan je 2004, ovo je priča o njemu.

Kokpit

Od 12. rujna. 2020. god. dvorište Zrakoplovno-tehničkog centra Velika Gorica, krasi potpuno obnovljeni MIG 21, ev. Br. 102, legendarni „Osvetnik Dubrovnika“.

„Osvetnik Dubrovnika“ nakon „umirovljenja“ 2004. god. lociran je na Plesu, gdje je bio, dugo vremena, da bi 21.veljače.2017. prevučen u ZTC gdje je, čekao svoje bolje dane. Znalo se već tada, da će se taj avion pretvoriti u statički izložak. Međutim negdje krajem prošle godine odlučeno je, da će se to konačno i napravi i izložiti se, na ulazu u tvrtku.

Zanimljivost je, da su nakon stajanja više od 10-ak godina te priključenja na vanjsko napajanje, sva hidraulika i električne instalacije  besprijekorno radile. To je dalo djelatnicima Zrakoplovno-tehničkog centra Velika Gorica, još više elana, da ovaj zrakoplov obnove, na najbolji mogući način, za koji su i stručno osposobljeni.

Po prvi puta su koristili, kao završni premaz jedan poseban nanopremaz, koji štiti zrakoplov od vremenskih uvjeta kao i samu boju. Mišljenje je djelatnika ZTC-a, da je ovo jedan od najljepše do sada, napravljenih statičkih izložaka.  Prema riječima ing. Marijana Luketića, iz ZTC-a, koji nas je i dočekao uz obnovljeni zrakoplov i bio na raspolaganju, za sve vrijeme našeg obilaska, legendarni „Osvetnik Dubrovnika“ je do te mjere obnovljen, da bi uz minimalni financijski trošak, mogao ponovo poletjeti. To je zanimljiva vijest, za sve zaljubljenike u zrakoplovstvo i bližu našu vojnu povijest.

Pilot Ivan Selak i ing.Marijan Luketić uz legendarni MIG (Fotodokumentacija ZTC)

Zahvaljujem se, djelatnicima Zrakoplovno-tehničkog centra Velika Gorica, koji su nam omogućili obilazak obnovljenog „Osvetnik Dubrovnika“ ,nastanak ove reportaže i snimanja videa, koji je još u montaži i koji će biti uskoro predstavljen.

Na rastanku, djelatnici Zrakoplovno-tehničkog centra Velika Gorica, napomenuli su, da stoje na raspolaganju sa svojim znanjem i iskustvom, za obnovu MIG-a, kao statički izložak, za Liburnijsko područje, ako zatražimo i dobijemo rashodovani primjerak, od MORH-a.

Kako danas izgleda obnovljeni „Osvetnik Dubrovnika“, pogledajte u foto galeriji.

Obnovljen Legendarni MIG 21 ‘Osvetnik Dubrovnika’

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!