FOTO: Održan dobro posjećen skup posvećen ulozi i značaju dr. Ante Mandića @ Opatija

Govornici su su podsjetili na uspješnu Mandićevu advokatsku karijeru u Trstu i, značanije, Opatiji, njegovu ulogu u kratkotrajnoj epizodi slobodne Opatije između talijanske i njemačke okupacije te kasniju poziciju formalno prvog čovjeka Jugoslavije. Nekoliko fotografija sa skupa pogledajte na ovom linku

Opatija – Znanstveni skup o dr. Anti Mandiću, održan jučer u opatijskoj Vili Antonio, podsjetio je javnost na život i djelo vjerojatno najznačajnijeg opatijskog političara 21. stoljeća. Pred brojnom okupljenom publikom, najvažnije „epizode“ iz životnog opusa opatijskog advokata i javnog djelatnika, uvažavanom ne samo u hrvatskim i jugoslavenskim, već i širim europskim krugovima, prikazali su dr.sc. Petar Strčić i dr.sc. Maja Polić, dr. Amir Muzur, Dinko Tamarut, Goran Crnković i Zrinka Tolić, uz moderiranje Nevena Šantića.

Tako su podsjetili na uspješnu Mandićevu advokatsku karijeru u Trstu i, značanije, Opatiji, njegovu ulogu u kratkotrajnoj epizodi slobodne Opatije između talijanske i njemačke okupacije te kasniju poziciju formalno prvog čovjeka Jugoslavije.

Tim se aspektima Mandićeva života bavio i naš feljton koji smo tijekom protekla dva tjedna objavljivali na ovim stranicama, a tri nastavka bavila su se „opatijskom advokaturom i Jugoslavenskim odborom“, „Slobodnom republikom Opatijom“ te činjenicom da je Mandić bio „Jedini Opatijac na čelu države“.

Uz predavanja, važan dio skupa bilo je predstavljanje netom tiskane knjige Petra Strčića i Maje Polić „Dnevnički zapisi dr. Ante Mandića“ u izvedbi Andree Roknić Bežanić, a događanje je upotpunila jednodnevna prigodna izložba autorice Sabrine Žigo.

Nekoliko fotografija sa skupa pogledajte na ovom linku

Održan dobro posjećen skup posvećen ulozi i značaju dr. Ante Mandića @ Opatija

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!