FOTO: Održan Memento – program sjećanja na Holokaust @ Opatija

Dan nije odabran proizvoljno. Toga je dana, 27. siječnja 1945. godine, Crvena Armija oslobodila Auschwitz – nacistički logor smrti, koji je zbog u njemu počinjenih svireposti i zvjerstava postao sinonim za Holokaust.

Opatija – Sudbine osam opatijskih Židova, koje je svojom pojavom i glasom dočaralo osmero mladih “pomoćnika” dr. sc. Sanje Simper, zavrijedile su veliku pažnju i emotivno poistovjećivanje kod publike koja je ispunila dvoranu Ville Antonio u petak navečer, kada se održalo još jedno izdanje projekta “Memento” u suradnji UABA Grada Opatije i opatijskih srednjih škola.

– Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije i opatijska Gimnazija Eugen Kumičić pred pet su godina osmislili projekt kojim će svake godine obilježavati 27. siječanj – Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Dan nije odabran proizvoljno. Toga je dana naime, 1945. godine, Crvena Armija oslobodila Auschwitz – nacistički logor smrti, koji je zbog u njemu počinjenih svireposti i zvjerstava postao sinonim za Holokaust. Osobitost Auschwitza je u tome što je sa svojim filijalama Birkenau i Monovice bio najveći i najkapacitiraniji koncentracioni logor u logorima bogatoj riznici Njemačkog Trećeg Reicha. Dnevno je u njemu moglo boraviti i do 100.000 uznika. Shodno tome Auschwitz je i logor u kojem je stradao najveći broj zatvorenika – njih milijun i pol. Za Drugog svjetskog rata u Holokaustu su stradali najviše Židovi, ali i drugi, poput Slavena, nearijevaca, Roma i antifašista. Svi oni nisu bili imuni na nacističke progone i posljedice koje su iz toga proizlazile. Tadašnja Opatija ili Abbazia kako se naš grad zvao nakon Rapalskog ugovora iz početaka dvadesetih godina prošlog stoljeća i tadašnje talijanske fašističke okupacije obilovao je takvom populacijom. I upravo sudbinom opatijskih Židova naučno se bavila profesorica Sanja Simper. Stoga smo osnovnom temom skupa proglasili ”Židovi u Opatiji” i zamolili smo doktoricu Simper da nas upozna sa njenim spoznajama o tome, kazao je Oleg Mandić, predsjednik UABA-e na otvaranju skupa.

Zahvaljujući istraživanju dr. sc. Simper i vještom uživljavanju u sudbine opatijskih Židova iz tridesetih godina njenih osmero suradnika, posjetitelji su imali priliku posredno posvjedočiti događajima od kojih se ”koža ježi”, a prvenstveno strašni put teretnim vlakom iz Trsta do Auschwitza, selekciju na ”židovskoj rampi” u Birkenau te kraj u plinskoj komori.

[nggallery id=588]

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!