FOTO: Održan Mohorovičićev zabavno-znanstveni festival @ Volosko

mohorovicicev_zabavno_znanstveni_festival_2014_volosko

Mohorovičićev zabavno-znanstveni festival je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost djeci, mladima i široj javnosti, odnosno informirati i educirati o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Fotogaleriju s otvorenja festivala možete pogledati na ovom linku…

mohorovicicev_zabavno_znanstveni_festival_2014_volosko_1

Volosko – Udruga ‘Srce za Volosko’ u suradnji s Osnovnom školom Rikard Katalinić Jeretov, je organizirala Mohorovičićev zabavno-znanstveni festival koji se tijekom petka i subote održao u prostorijama ‘stare škole’ i Društva sportova na moru.

– Bilo nam je jako lijepo. Čak sam iznenađena odazivom i zainteresiranošću djece te je bilo jako opušteno i veselo. Zahvaljujemo se na suradnji i pomoći pri realizaciji festivala svim sudionicima – znanstvenicima, volonterima i djeci, ravnatelju O.Š. R.K. Jeretov Frediju Glavanu, zamjeniku gradonačelnika Fernandu Kiriginu, matematičarki Nevi Slani, predsjedniku MO Volosko Damiru Dujmiću, Gimnaziji Andrija Mohorovičić, ravnatelju Henry Ponte te profesoru Brajdiću za fotografiranje. Također, komisiji u sastavu – slastičarka Anja Žulić, informatičar Marko Žmako i predstavnicima dječje komisije – Raul Al Damirja, Leo Brajdić i Adrijana Šošić. Posebno se zahvaljujemo publici na velikom odazivu usprkos vremenu i maškarama, poručili su organizatori.

mohorovicicev_zabavno_znanstveni_festival_2014_volosko_3

Znatiželjni mališani, koji su ispunili prostore stare škole u Voloskom, mogli su saznati niz zanimljivosti o istaknutom hrvatskom znanstveniku Andriji Mohorovičiću, a izravan povod organizaciji festivala jest rođenje istaknutog hrvatskog znanstvenika u Voloskom (23. siječnja 1857.).

Središnja tema Festivala bio je Moho sloj (Mohorovičićev diskontiniutet), a o velikom znanstveniku predavanja su održali brojni znanstvenici i predavači. Prof. dr. sc. Rajka Jurdana-Šepić i prof. dr. sc. Hrvoje Grofelnik djecu su upoznali s Mohorovičićem i njegovim otkrićima, a potom su uslijedili animirani filmovi i pokusi. Pokuse iz područja fizike i kemije pripremili su dr. sc. Mirna Petković Didović i mr.sc. Orjen Petković sa Zavoda za kemiju i biokemiju na Medicinskom fakultetu u Rijeci te pročelnica Zavoda prof. dr. sc. Čedomila Milin.

mohorovicicev_zabavno_znanstveni_festival_2014_volosko_2

Drugi dan festivala održan je u prostoru Društva sportova na moru, a na rasporedu je bila znanstvena zabava. Program je otvoren uz prigodni kratki dokumentarac na temu ‘Slojevi zemlje’ i tekst Tanje Brajdić, zatim je uslijedila likovna radionica koju je održala voditeljica Darija Žmak Kunić, a druženje je zaokruženo degustacijom, ocjenjivanjem i dodjelom nagrada za izradu slastica u slojevima, a jedini uvjet na prijavu su bili ‘slojeviti kolači i slastice’.

Petra Al Damirja nagrađena je za pripremu najboljeg kolača u slojevima, Nina Mešter za estetski dojam, Lucija Jančec za slojevite plačinke. Sveukupno izvan konkurencije najboljim je proglašen vulkan od Verice Bakarčić, a pohvalu su dobile i Moho kocke koje je pripremila Neva Slani.

Fotogaleriju s otvorenja festivala možete pogledati na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!