FOTO Održan Sajam volonterstva – Šest udruga predstavilo svoj rad za zajednicu @ Opatija

Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije posebno je ponosna na današnji Međunarodni dan volontera jer je njihov volonter Saša Smiljanić nagrađen za volontera godine PGŽ-a.

Opatija – Šest udruga s područja grada Opatije koje koordiniraju i potiču volontiranje kod mladih sudjelovalo je na Sajmu volonterstva održanom jučer u Kulturnom domu Zora gdje su predstavili svoje aktivnosti i programe u koje se volonteri mogu uključiti i pridonijeti razvoju lokalne zajednice.

Crveni križ, Udruga osoba s invaliditetom, Žmergo, Kulturni front, Društvo „Naša djeca“ i KŠR Gorovo na svojim su štandovima izložili promotivne materijale o radu i aktivnostima kojima se bave te srednjoškolce i ostale zainteresirane građane pozvali da se uključe u volontiranje u njihovim udrugama. Organizatori Sajma volonterstva su Klub mladih Crvenog križa Opatija i Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front, a sajam se održava drugu godinu zaredom na Međunarodni dan volontera, u skladu sa svim strategijama Grada Opatije i Programa za mlade.

– Cilj ovog sajma je promovirati volonterstvo i informirati mlade gdje se i na koji način mogu uključiti u dobrovoljni rad. Svoj dolazak najavilo je nekoliko razreda Hotelijersko-turističke škole Opatija i Gimnazije Eugena Kumičića Opatija, a dr. sc. Sanja Bradić iz GEK-a održat će predavanje „Volonterizam i predrasude“. Za posjetitelje smo, uz prezentacije, organizirali i radionice te razne igre, istaknuo je predsjednik Kulturnog fronta i Kluba mladih Crvenog križa Opatija dr. sc. Ivan Cerovac.

– Volontiram na raznim manifestacijama Udruge Kulturni front te na Festivalu znanstvene fantastike i fantastike „Liburnicon“, jednom od najvećih festivala ovog tipa u Hrvatskoj koji se održava već skoro 15 godina. Na današnjem sajmu želimo mlade upoznati s aktivnostima Udruge Kulturni front te mogućnostima volontiranja. Na našim manifestacijama i u radu udruge uvijek ima dosta volontera koji donose elan i novu energiju, kazala je Ana Cerovac iz Udruge Kulturni front.

Klub mladih Crvenog križa okuplja volontere s liburnijskog područja, ali i šire te iako postoje tek dvije godine, vrlo su zadovoljni s odazivom volontera.

– Prvu veću grupu volontera smo „povukli“ iz Udruge Kulturni front, a dolaze nam i novi volonteri – gimnazijalci i učenici srednjih škola, kazao je Ivan Cerovac.

Tea Jelača iz Društva „Naša djeca“ Opatija istaknula je kako njihova udruga ima veliku bazu volontera, njih preko trideset s odrađenih preko 2 tisuće volonterskih sati.

– Mladi nam se rado javljaju, uglavnom oni koji žele raditi s djecom. Neki žele upisati fakultet vezan uz rad s djecom, pa ih to zanima, a neki jednostavno žele sudjelovati u akcijama za djecu, kazala je Jelača te dodala kako je Sajam volonterstva odličan način da se mlade informira gdje sve mogu volontirati.

Ivan Saftić iz udruge Žmergo već niz godina volonterski sudjeluje u raznim akcijama i manifestacijama udruge.

– U Žmergu volontiraju i domaći i strani volonteri. Europski volonteri dolaze iz gotovo svih zemalja Europske unije te ostaju kod nas od mjesec do godinu dana. Rado smo se odazvali pozivu na Sajam volonterstva i želja nam je privući mlade, učenike srednjih škola koje zanima ekologija i održivi razvoj. Kroz volontiranje u našim akcijama mogu puno naučiti, ali i odlično se zabaviti.

Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije posebno je ponosna na današnji Međunarodni dan volontera jer je njihov volonter Saša Smiljanić nagrađen za volontera godine PGŽ-a.

– Naši volonteri najviše pomažu mladima s intelektualnim teškoćama i sudjeluju u njihovim radionicama. Trenutno u udruzi provodimo ciklus radionica Svaki tjedan umjetnik jedan u sklopu kojih imamo i izložbu likovnih radova članova udruge u Cafe baru Tik-Tak, gdje svi posjetitelji mogu dobrovoljnim prilogom „kupiti“ izložene slike, kazala je predsjednica udruge Klaudia Dokozić.

Učenika 3.a razreda Hotelijersko-turističke škole Branimira Janeša upitali smo namjerava li se uključiti u volontiranje u neku od prisutnih udruga.

– Imam već iskustva u volontiranju, pomagao sam u akciji Crvenog križa prikupljanja pomoći za potrebite. Smatram da bi mladi više volontirali kada bi društvo to bolje cijenilo, na primjer kada bi nam to pomoglo pri upisu na fakultet ili kod traženja posla. Mnogi moji prijatelji smatraju da nam se „ne isplati“ volontirati, a pri tome ne mislim materijalno, već u smislu nekih preporuka ili dodatnih bodova.

Sajam volonterstva posjetili su i učenici Gimnazije Eugena Kumičića koji su stigli u pratnji svojih profesorica i ravnatelja prof. Olivera Kvasine.

– Naša škola već niz godina podržava volonterske akcije opatijskih udruga u koje se uključuju učenici škole. Sajmu volonterstva smo se odazvali i prošle i ove godine kako bi se naši učenici, ali i profesori upoznali s mogućnostima volontiranja u Opatiji. Naša profesorica dr sc. Sanja Bradić danas će održati i predavanje na temu volontiranja i predrasuda, istaknuo je ravnatelj Kvasina.

Održan Sajam Volonterstva – Šest Udruga Predstavilo Svoj Rad Za Zajednicu @ Opatija

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank