FOTO: Održan susret i druženje članova Crvenog križa iz Ilirske Bistrice i Opatije

Domaćin ovogodišnjeg susreta bila je Opatija, koja je tako ugostila 26 slovenskih članova Crvenog križa Ilirske Bistrice. Za njih su domaćini organizirali zajednički izlet na otok Cres i Krk. Kako je proteklo druženje provjeriste u velikoj fotogaleriji na ovom linku

Opatija – Suradnja i međusobna povezanost Gradskog društva Crvenog križa Opatija sa srodnim slovenskim pobratimljenim društvom Ilirske Bistrice, redovita je i provodi se na razne načine. Traje punih 35 godina i svake godine se obilježava naizmjeničnim jednodnevnim susretom članova ovih društava.

Domaćin ovogodišnjeg susreta bila je Opatija, koja je tako ugostila 26 slovenskih članova Crvenog križa Ilirske Bistrice. Za njih su domaćini organizirali zajednički izlet na otok Cres i Krk. Po lijepom i sunčanom danu šezdesetak članova CK ova dva društva, vožnjom turističkim brodom “Jadera” po moru Kvarnera, najprije su posjetili pitoreskni gradić Beli. Boravak u ovom stoljetnom gradiću Creske Tramuntane upotpunjen je posjetom Centru za posjetitelje, kojom prigodom se upoznali s procesom oporavka bjeloglavog supa i boravka 97 jedinki na sjeveroistočnom dijelu otoka Cresa. Tom prigodom razgledana je prigodna izložba bjeloglavog supa i postav etnografske zbirke predmeta creskog otočja. Nakon razgledavanja starogradske jezgre drevnog gradića Beli, dobro raspoloženi sudionici izleta uputili su se prema susjednom otoku Krku. U Njivicama se uz kupanje ovo zajedničko druženje produžilo sve do kasnih popodnevnih sati, te dogovoren nastavak daljnje suradnje.

U znak prijateljstva predsjednica CK Ilirska Bistrica Nadja Baša, darovala je ravnateljici Gradskog društva CK Opatija, Đani Pahor, sliku u ulju. Uzvratili su domaćini , predsjednica GD CK Opatija Sonja Bačić Požgaj i voditeljica kreativne i likovne radionice “Kluba 60+”, prigodnim rukom izrađenim suvenirima polaznika ove radionice. Povratak u opatijsku luku brzo i veselo je protekao uz okrjepu koju je dodatno pojačala poznata Opatijka iz kulinarskog televizijskog showa Doris Vlah s jelom od tartufa.

– Ovogodišnji susret članova naša dva društva protekao je po planu, veselo, lijepo i uz puno pozitivne energije, ono kalo to samo mogu provesti istinski prijatelji i volonteri. Hvala svim našim članovima i sponzorima koji su nam u tome pomogli. Veselim se nastavku suradnje jer samo ovakvi susreti nas cine zadovoljnim i radosnim, rekla je ravnateljica GDCK Opatija Đana Pahor.

Vidno zadovoljna ovogodišnjim susretom i druženjem, pridružila nam se predsjednica CK Ilirske Bistrice, Nadja Baša, koja je tim povodom istaknula:

– Predsjednica sam CK Ilirske Bistrice vise od 20 godina. Svaki put kade se susretnemo sa svojim prijateljima iz Opatije, to doživljavam kao da je to prvi put. Granica između naša dva grada nama ništa ne znaci. Nase poznanstvo i prijateljstvo je dugotrajno i s velikim veseljem se radujemo svakom susretu. Kući se vraćamo puni lijepih i nezaboravnih utisaka, otok Cres i Krk te more na Kvarneru nas uvijek očaraju. Veselimo se novom susretu kod nas, kada ćemo uzvratiti svoji domaćinstvom, rekla nam je na kraju Nadja Baša.

Kako je proteklo druženje provjeriste u velikoj fotogaleriji na ovom linku

Radovan Trinajstić / PodUčkun.net