FOTO: Održana 18. Riječka regata u mornarskom veslanju

18_regata_u_mornarskom_veslanju_2016_rijeka_01

Kao u svakom sportu, tako i u ovom takmičenju, cilj je bio podignuti pokal ukupnog pobjednika. Ove godine tu su čast imali veslači iz Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja koji su u superfinalu nadveslali studente diplomskog studija Nautike PFRI pod nazivom Pescecani. Nekoliko fotografija s regate pogledajte na ovom linku

18_regata_u_mornarskom_veslanju_2016_rijeka_1_01

Rijeka – Studenti i profesori, amateri i profesionalci, srednjoškolci, gosti iz inozemstva, žene i muškarci, stariji i oni mlađi, uključili su se u 18. Riječku regatu u mornarskom veslanju u akvatoriju riječke luke, ukrcali se u čamce za spašavanje i uzeli vesla u ruke.

Na Rivi Boduli, u utorak, okupilo se 16 ekipa. Od podna, kada su s takmičenjima započeli studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci, do 20 sati kada je Regata završila, bilo je puno smijeha, zabave, ali i sportskog nadmetanja.

Kao u svakom sportu, tako i u ovom takmičenju, cilj je bio podignuti pokal ukupnog pobjednika. Ove godine tu su čast imali veslači iz Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja koji su u superfinalu nadveslali studente diplomskog studija Nautike PFRI pod nazivom Pescecani. Lošinjani su imali i najbolje vrijeme Regate. Trebalo im je 4 minute i 5 sekundi za odveslati stazu dugu 600 metara. Start je bio kod Rive Boduli, odakle se veslalo prema bovama koje su se nalazile u visini Gata de Franceschi, a sve uz stručno praćenje veslačkih sudaca.

18_regata_u_mornarskom_veslanju_2016_rijeka_3_01

U međunarodnom dijelu utrke u leđa pobjednicima, učenicima Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj gledali su učenici Srednje pomorske škole Bakar i studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci. U konkurenciji studenata pobjedu su odnijeli Pescecani ispred Galebova (studenti raznih smjerova Pomorskog fakulteta) i Tehničkog fakulteta Rijeka. Među ženama najbolje su bile veslačice Pomorskog fakulteta u Rijeci ispred ekipe Gušti su gušti iz Veslačkog kluba Jadran.

Revijalni dio Regate bio je izuzetno zanimljiv spoj sporta i zabave, u kojem se dokazalo da se dugogodišnje treniranje i bavljenje veslanjem uvelike isplati. Naime, pobijedili su veslači VK Jadrana ispred profesora Pomorskog fakulteta u Rijeci i profesora Tehničkog fakulteta Rijeka.

18_regata_u_mornarskom_veslanju_2016_rijeka_2_01

Očuvanje tradicije mornarskog veslanja, te druženje studenata i profesora, koji su danas bili u ravnopravnom položaju, osnovni je cilj Regate, naglasio je na kratkoj svečanosti otvorenja prodekan za poslovne odnose izv. prof. dr. sc. Alen Jugović. Već 18 godina potiče se zajedništvo i druženje po čemu je Pomorski fakultet nadaleko poznat. Pozdrav veslačima brodskim sirenama i visokim mlazom vode uputila je posada remorkera Jadranskog pomorskog servisa, a pratio ih je brod Lučke kapetanije Rijeka, pomorske policije i pilotina Croatia pilota. Ugođaju je pridonio i školski brod Kraljica mora, koji je vezan ispred Terminala primao brojne goste, nudeći osvježenje na temperaturi koja se na Suncu približila 30°C. Sve je prisutne na Rivi Boduli glazbom zabavljao DJ Bosco.

Ekipe čamaca za spašavanje tipa guc činilo je po 12 veslača i kormilar. Guc inače karakterizira zaoštreni pramac i krma. U davnini je u svakodnevnoj upotrebi na istočnoj i zapadnoj obali Jadrana služio za ribarenje i prijevoz tereta. Danas se upravo takav model čamca koristi za obuku budućih pomoraca.

Nekoliko fotografija s regate pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!