FOTO Održana izložba i okrugli stol – Koliko smo dobri u lovu na predrasude? @ Opatija

Konačan zaključak je da su predrasude svuda oko nas i nikada neće nestati. Svatko od nas ima predrasude, one su dio nas, a postaju problem kada prerastu u fizičko i psihičko nasilje i zlostavljane. Tada predrasude više nisu mišljena i stavovi, napisala je učenica Lucija Žiganto. 
Opatija – Gimnazija Eugena Kumičića Opatija ove školske godine provodi školski aktivistički projekt pod nazivom “Koliko smo dobri u lovu na predrasude?”, osmišljen od strane jedne od učenica i zamišljen kao poticaj uključenosti učenika u život škole i zajednice u pitanjima općeg dobra i poštivanja ljudskih prava. Tim povodom, jučer je u dvorani Kulturnog doma Zora održano otvorenje izložbe uz okrugli stol tijekom kojeg su učenici pokušali odgovoriti na projektno pitanje.

Izloženi rikovni radovi predstavljaju metaforički prikaz njihovog doživljavanja predrasuda, dok su na okruglom stolu učenici su se predstavili s različitim temama – predrasude prema LGBT zajednici, prema ženama, Romima, migrantima itd.

– Smatram kako su predrasude i stereotipi uzeli maha, čak i u našoj maloj zajednici. Tako je općepoznato da su Lovranci pijanci, Puležani loši vozači, Zagrepčani umišljeni, a Dalmatinci lijeni. No nije li besmisleno generalizirati? Svaka od navedenih skupina sastoji se od pojedinaca koje karakterizira njihova individualna jedinstvenost i neponovljivost, a ljepota svijeta leži baš u toj različitosti. Ponekad se predrasude znaju pokazati točnima, a time samo dolaze do izražaja, jačaju i društvo ih prihvaća. To je vrlo negativna pojava. Da je uistinu tako ljudi ne bi imali potrebu upoznati nekoga, već bi unaprijed „znali“ sve njegove kvalitete i mane. Smatram da čovjek tijekom odrastanja formira i neke predrasude, osobito pod utjecajem okoline. Tako na primjer možemo imati ovakve predrasude: Romi kradu, pripadnici crne rase su nadareni za glazbu i ples, ženama je mjesto u kuhinji,… Naravno, neke od njih mogu se činiti točnima i opravdanima, međutim mi, kao odgovorni građani, moramo kritički gledati na njih i nastojati djelovati u duhu tolerancije. U današnje vrijeme tema predrasuda, stereotipa i diskriminacije vrlo je prisutna u našem društvu. Postoji mnogo primjera u našoj okolini, ali htjela bih se dotaknuti teme odijevanja. Mnogi u današnje vrijeme imaju konzervativna uvjerenja o odijevanju, te svaki izlazak iz takvih zadanih okvira izruguju i smatraju neprimjerenim. Jedna od predrasuda je mišljenje da su beskućnici manje vrijedni. Kada govorimo o ljudima kao pojedincima, ne smijemo u to uplitati njihovo imovinsko stanje, životne uspjehe i neuspjehe. Svaka osoba je vrijedna, treba je uvažavati i prema njoj se odnositi s poštovanjem, napisali su učenici 4. a razreda o stereotipima, predrasudama i diskriminaciji.

— Cilj ovog projekta nije samo osvijestiti učenike, ali i profesore da su predrasude svakodnevne i nažalost bolne te da ih svatko od nas stvara i da ih moramo znati kontrolirati, već je cilj i uključivanje što većeg broja učenika i profesora u projekt. Svatko bi imao jedan zadatak, komadić slagalice koja zajedno s ostalim komadićima čini jedinstvenu sliku odnosno projekt. Ideja se razvila u mojem najkreativnijem razdoblju. Učila sam biologiju, čitala o fazama i odjednom mi na pamet padnu predrasude. U to sam vrijeme često o njima razmišljala i mučile su me. Nekoliko dana kasnije ideju sam prenijela prof. Černeha koja me otpočetka poticala da ju realiziram pod njezinim te mentorstvom prof. Meszaros i prof. Bradić, napisala je idejna začetnica projekta Nina Ćorić.

Konačan zaključak je da su predrasude svuda oko nas i nikada neće nestati. Svatko od nas ima predrasude, one su dio nas, a postaju problem kada prerastu u fizičko i psihičko nasilje i zlostavljane. Tada predrasude više nisu mišljena i stavovi, napisala je Lucija Žiganto, 2.b

Održana Izložba I Okrugli Stol – Koliko Smo Dobri U Lovu Na Predrasude? @ Opatija

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net