FOTO: Održana prezentacija obrtničkih zanimanja – Obrt put do uspjeha @ Matulji

obrt_put_do_uspjeha_matulji_2015_2

Tako su osmaši imali priliku ‘vidjeti na djelu’ frizere, kuhare, konobare, krojače, mehaničare, cvjećare, trgovce, kozmetičarke, stolare, soboslikare, a objedinjavanje praktičnog prikaza pojedinog zanata i prezentacije obrtničkih škola pokazalo se i do sada kao vrlo učinkovito rješenje, te interesantno iskustvo za sve učenike osnovnih škola. Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

obrt_put_do_uspjeha_matulji_2015

Matulji – Prezentacija i promocija obrtničkih zanimanja “Matulji 2015”, jučer je održana, osmi put zaredom u prostoru matuljske sportske dvorane. Osim predstavljanja samih škola, i ove godine održale su se obrtničke radionice po različitim strukama, kako bi se učenicima osmih razreda osnovnih škola što zornije prikazala obrtnička zanimanja. Tako su osmaši imali priliku ‘vidjeti na djelu’ frizere, kuhare, konobare, mehaničare, cvjećare, trgovce, stolare, kozmetičarke, soboslikare, a objedinjavanje praktičnog prikaza pojedinog zanata i prezentacije obrtničkih škola pokazalo se i do sada kao vrlo učinkovito rješenje, te interesantno iskustvo za sve učenike osnovnih škola.

Većina posjetitelja bili su osmaši, iz pet osnovnih škola s područja Liburnije, a domaćini su im bili predstavnici osam obrtničkih škola iz Opatije, Rijeke i Poreča zajedno sa svojim mentorima, koji su im pokušali ‘dati odrednice’ u kojem smjeru nastaviti obrazovanje. Osim obrazovnih ustanova, na manifestaciji su sudjelovali i gosti iz Istre te nekoliko obrtnika, koji su svoje djelatnosti predstavili ‘iz prve ruke’.

obrt_put_do_uspjeha_matulji_2015_3

Prisutne učenike i njihove nastavnike pozdravili su predstavnici Udruženja obrtnika Liburnije te predstavnici jedinica lokalne samouprave, a cjelodnevna manifestacija začinjena je i velikom pedelom jote.

– Iz godine u godinu kroz radionice pokušavamo mladima približiti obrtnička zanimanja i pokazati im što naši obrtnici, znaju, mogu i čine. Ovdje danas mogu se vidjeti njihove vještine i znanja, metodologije i tehnologije. Obrtnik nije ono što je bio nekad, danas on traži puno više sofisticiranog znanja, nove tehnologije i nov pristup, pa prema tome ovo je i prilika da se nauči nešto novo, istaknuli su organizatori.

Po završetku manifestacije planira se tiskati Katalog koji će poslužiti kao poveznica svih sudionika nakon manifestacije a naročito učenicima radi lakšeg ostvarivanja kontakata. Kvalitetnom animacijom i poticajnim stipendijama za deficitarna obrtnička zanimanja, stvoriti će se pretpostavke da se što veći broj učenika opredijeli upravo za obrtnička zanimanja.

obrt_put_do_uspjeha_matulji_2015_1

Osim prezentacije, Drvna industrija Klana na jučerašnjoj manifestacija putem velikog oglasa tražila je stipendiste.

Oglasom ‘Odaberi siguran put, postani naš stipendist’ DI Klana spremna je financirati školovanje za 20 stolara i 20 tapetara, a na ovu ideju potaknula ih je suradnja sa Strojarsko brodograđevnom školom za industrijska i obrtnička zanimanja iz Rijeke.

Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!