FOTO: Održana promocija knjige Luke Skorića ‘Dihi i Mrvice’ @ Kastav

dihi_mrvice_luka_skoric_2016_kastav

– Dok bude pjesnika poput nas, u koje se ubraja i sam Luka, naš će se jezik održati, istaknula je Vlasta Sušanj Kapićeva. Nekoliko fotografija s promocije pogledajte na ovom linku

dihi_mrvice_luka_skoric_2016_kastav_1

Kastav – U Gradskoj vijećnici grada Kastva nedavno je održana promocija prve zbirke pjesama Luke Skorića ”Dihi i Mrvice“.

Uvodnu riječ na pomalo šaljiv način dao je Branko Kukurin predsjednik ogranka MH Kastav, rekavši pri tome da ovakvu knjižicu na prvi pogled može napisati svatko. Zatim je pročitao Krležinu pjesmu posvećenu Vladimiru Nazoru, u kojoj potvrdu svoje kvalitete pjesništva traži baš tu u Kastvu, povukaviši pritom paralelu na samu promociju.

Franjo Butorac u ime Naklade Kvarner kao izdavača knjige dao kratki pregled nastanka zbirke i upoznao prisutnu publiku s pjesnikom. Naglasio je kao se više ne može govoriti samo o mladenačkim stihovima, jer su ciklusi u koji pjesnik progovara kroz haiku formu (Siguran porat, Mrvice) dokaz pjesničke i osobne zrelosti. Istaknuo je da su pjesme pisane na simpatičan i moderan način o već pomalo minulim vremena kojima sa pjesnik rado vraća, te nešto novijim univerzalnim haiku stihovima koje treba češće iščitavati i o njima promišljati. O knjizi je govorila Vlasta Sušanj Kapićeva kao urednica zbirke, koja se je posebno osvrnula na očuvanje materinjeg jezika, a napose kroz pisanju riječ.

luka_skoric_choco_praline

– Dok bude pjesnika poput nas, u koje se ubraja i sam Luka, naš će se jezik održati, istaknula je Vlasta Sušanj Kapićeva. Također, progovorila je o samim ciklusima u knjizi, o pjesnikovom književnom sazrijevanju, uzorima (Gervais, Kompanjet, Stanić).

Pjesme su recitirale pjesnikinje Cvjetana Miletić koja je ujedno lektorica zbirke i Romina Raspor Mohorovičić. Zbirka napisana na opatijskoj čakavštini sadrži sintezu posljednjih 20 godina, od kojih su mnoge pjesme objavljivane u zajedničkim zbirkama i književnim časopisima. Tematski, pjesme su vezane uz Opatiju i bližu okolicu, pretke i obitelj. Uz ljubavnu poeziju u zbirci su prisutne i mrvice tj. haiku minijature, na koje se urednica Vlasta Sušanj Kapićeva posebno osvrnula kao potvrdu pjesnikova sazrijevanja. Nekoliko riječi i stihova publici je podijelio i sam autor, koji je zbirku posvetio majci i ocu te jedan ciklus supruzi Zdenki i sinu Danilu. Fotografije u knjizi potpisuje Vanjo Skorić, otac autora, a suizdavač zbirke je Katedra Čakavskog sabora Opatija. Branko Kukurin na kraju je opet šaljivo zaključio da su Japanci upravo od naših mrvica stvorili svoj haiku. Uz mali domjenak s posebnim zadovoljstvom su predstavljene čokoladne praline Atelier Ecostyle-a (Croatian Choco Concept-a Marine Prijatelj i suradnika) za koje je i sam autor napisao haiku stihove. S ovim slatkim čoko-stihovima završena je još jedna uspješna prezentacija zbirke Dihi i mrvice, koja je održana u organizaciji ogranka Matice Hrvatske iz Kastva.

Nekoliko fotografija s promocije pogledajte na ovom linku

dihi_mrvice_luka_skoric_2016_kastav_3

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: MP

error: Content is protected !!