FOTO: Održana promocija slikovnice ”Tončić Petešić“ autorice Vjekoslave Jurdane @ Opatija

Naime, „Tončić Petešić“ je slikovnica na čakavskom narječju, i to na liburnijskom ekavskom dijalektu, a govori o jednom pjetliću koji je pred zahtjevnom zadaćom odrastanja. U tom okviru, ispričana je topla priča u stihovima, puna humora, zvukova i čakavskih arhaičnih riječi. Kako je protekla promocija pogledajte u priloženoj fotogaleriji na ovom linku

Opatija – U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice ‘Viktor Car Emin’ nedavno je održana promocija slikovnice ”Tončić Petešić“ autorice Vjekoslave Jurdane i ilustratora Radovana Kunića.

Pred prepunom dvoranom, a i predvorjem kulturnog doma Zora, mnogobrojna publika, među kojom i veliki broj mališana, s velikim je ushitom i zanimanjem popratila promociju slikovnice.

Naime, „Tončić Petešić“ je slikovnica na čakavskom narječju, i to na liburnijskom ekavskom dijalektu, a govori o jednom pjetliću koji je pred zahtjevnom zadaćom odrastanja. U tom okviru, ispričana je topla priča u stihovima, puna humora, zvukova i čakavskih arhaičnih riječi. 

Tekst o Tončiću Petešiću dramatiziran je i za lutkarski igrokaz. A to su učinile autorica Vjekoslava Jurdana i učiteljica Suzana Galović. Ona je, kao voditeljica lutkarske družine PŠ „Eugen Kumičić“ Mošćenička Draga (Osnovna škola Viktora Cara Emina, Lovran), priredila i uvježbala sa svojim učenicima lutkarski igrokaz s kojim su se uspješno predstavili na učeničkom natjecanju LIDRANO. Na opatijskoj promociji odigrali su taj igrokaz za koji su posebno izrađene lutke, a glazbena pedagoginja i skladateljica Natalija Banov skladala je poseban song za igrokaz, temeljen na istarskoj ljestvici.

Uz slikovnicu priložen je poseban CD s audio-snimkom igrokaza, a na kraju slikovnice je Rječnik. Promociju je na čakavskom narječju nadahnuto vodila Ana Montan, a priređena je izložba crteža za slikovnicu, akademskog slikara Radovana Kunića. I odrasli i djeca su odmah prigrlili lik Tončića Petešića, a posebno je odjeknulo veselo kukurikanje svih nazočnih. Od sedam do sedamdeset i sedam godina.

Uz autore, Vjekoslavu Jurdanu i Radovana Kunića, u ime nakladnika, publici se obratio Franjo Butorac iz Naklade Kvarner, a potom je započela prodaja slikovnice za koju je publika pokazala neviđen interes. Na kraju valja istaći da je slikovnica s velikim uspjehom predstavljena i na međunarodnom festivalu dječje knjige Monte Librić u Puli. A uskoro će biti promovirana u Ronjgima i u Lovranu. Izdavači slikovnice su Ustanova “Ivan Matetić Ronjgov“ iz Ronjgi (sredstvima Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije), Naklada Kvarner i Katedra Čakavskog sabora Lovran. Publikacija je objavljena uz potporu Općine Lovran i Turističke zajednice općine Lovran.

Kako je protekla promocija pogledajte u priloženoj fotogaleriji na ovom linku

Nikola Cvjetovć / PodUčkun.net

error: Content is protected !!