FOTO: Održana radionica kuhanja za male i velike

Svi sudionici radionice dobili su i mali priručnik sa savjetima o zdravoj prehrani te nekoliko zdravih recepata, a chef Perman poručio je roditeljima: ”Zainteresirajte djecu da sudjeluju u pripremanju obroka, držite se točnog vremena obroka, nemojte siliti djecu da jedu, nudite više vrsta jela, osigurajte mir za vrijeme jela i govorite o jelu prilikom serviranja”! Kako je protekla radionica provjerite na ovom linku

Opatija – Tridesetak mališana u pratnji mama, tata, nona i nonića sudjelovalo je u ponedjeljak poslije podne u Radionici kuhanja u Crvenom križu, gdje su naučili koje su namirnice zdrave, kako ih pripremiti te zašto je važno zdravo se hraniti. Na „zdravom“ stolu tako su se našli šareni smoothieji, razno voće i povrće, ječam, orašasti plodovi, jaja i druge zdrave namirnice te jednostavna jela pripremljena na zdrav način.

Riječ je o prvoj radionici novog projekta Gradskog društva Crvenog križa Opatija „Pravilna prehrana za male i velike“, koja se provodi pod vodstvom chefa kulinarstva i člana Hrvatske kulinarske akademije Damira Permana, u suradnji s Dječjim vrtićem Opatija i Thalassotherapijom Opatija, a projekt sufinancira Primorsko-goranska županija.

– Glavni cilj projekta je promocija zdravih stilova života, u čemu prehrana igra značajnu ulogu. Današnji smo datum izabrali za našu prvu radionicu jer je to početak obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka, a svi znamo da je pravilna prehrana snažan preventivni faktor u razvoje ove bolesti. Crveni križ u svom programu ima i javnozdravstvene programe te promociju zdravog načina života, a GDCK Opatija bio je suradnik u Nacionalnom pilot projektu prevencije debljine i zdrave prehrane te je u našim prostorijama uređena kuhinja. Chef Perman prati Crveni križ u nizu projekata pa smo odlučili nastaviti radionice zdrave prehrane, ovaj put za djecu vrtićkog uzrasta i njihove roditelje, objasnila je ravnateljica GDCK Opatija Đana Pahor te istaknula da će se radionice nastaviti na jesen.

Uz djecu njihove roditelje i noniće u radionici su sudjelovale i volonterke Crvenog križa, viša suradnica za zdravstvo PGŽ-a Vedrana Fržop, nutricionistica Thalassotherapije Neda Jukić te gošća nutricionistica Nataša Franković Štulić. Sponzor radionice koji im je pomogao u nabavci zdravih namirnica i ostalih potrebnih sastojaka bio je Luka Perman i tvrtka Eten d.o.o. iz Opatije.

Svi sudionici radionice dobili su i mali priručnik sa savjetima o zdravoj prehrani te nekoliko zdravih recepata, a chef Perman poručio je roditeljima: ”Zainteresirajte djecu da sudjeluju u pripremanju obroka, držite se točnog vremena obroka, nemojte siliti djecu da jedu, nudite više vrsta jela, osigurajte mir za vrijeme jela i govorite o jelu prilikom serviranja”!

Održavanje radionice o zdravoj prehrani vrtićara pohvalili su i roditelji. Mirta Tomulić došla je s petogodišnjom kćerkom Unom: ”Trudimo se hraniti što zdravije, jesti puno voća i povrća te zdrave grickalice poput badema, lješnjaka i suhog voća. Odlično je da se organiziraju ovakve radionice na kojima i roditelji i djeca mogu nešto naučiti, a jako je dobro i da mališani vide kako se lako može pripremiti zdravi obrok, kazala je mama Mirta, a Una je već naučila što je za nju zdravo te tako ističe da voli kruške, jabuke i banane, ali i pomidore i mrkve”.

Na radionici je bila i Ana Jantolek s trogodišnjim sinom Gabrijelom.

– Radionice zdrave prehrane su potrebne i jako je dobro da se organiziraju i za odrasle i za djecu. Nastojim zdravo pripremati obroke za cijelu obitelj, naročito za djecu, ali moram priznati da nam se „potkradu“ i sitni grijesi – slatkiši. Važno je i da imamo gdje nabaviti zdrave namirnice, istaknula je Ana.

Kako je protekla radionica provjerite na ovom linku

Kristina Tubić / PodUčkun.net

error: Content is protected !!