FOTO: Održana redovna skupština UABA-e @ Opatija

Centralno mjesto u izvještaju predsjednika Olega Mandića, uz kronološki nabrojene sve projekte u kojima je UABA sudjelovala ili ih organizirala tijekom prošle godine, ipak su zauzeli netom zavšeni Dani antifašizma.

Opatija – Od svega najvredniji je naš projekt suradnje sa opatijskim školama. Počelo je zajedničkim akcijama sa Gimnazijom Eugen Kumičić, a danas imamo usklađeni godišnji plan akcija sa svim opatijskim školama već na početku svake školske godine. Zajednička aktivnost usmjerena je u dva pravca. Po jednome Udruga osmišlja destinacije i vodi autobus učenika sa nastavnicima po mjestima značajnim za povijest našeg kraja. Putem se organiziraju satovi povijesti.

Povratna informacija govori o izvrsnom prihvaćanju inicijative od strane đaka, što uvelike opravdava uloženi trud i sredstva. Drugi pravac su eventi što ih osmišljamo za mlade i prilagođavamo mladima. Tu govorim prvenstveno o ”Mementu” uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta i na Drugi dan ”Dana antifašizma u Opatiji”, koji je već četvrtu godinu posvećen mladima: raspredaju se problemi koji tište mlade na način blizak mladima. Edukativni je cilj u cijelosti uspio, a raduje činjenica da u projektima sudjeluju baš sve opatijske škole, kazao je Oleg Mandić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Opatije, prezentirajući svoj izvještaj o radu u proteklih dvanaest mjeseci na redovnoj godišnjoj skupštini ove mnogoljudne udruge održanom jučer u hotelu Admiral.

Centralno mjesto u izvještaju, uz kronološki nabrojene sve projekte u kojima je UABA sudjelovala ili ih organizirala tijekom prošle godine, ipak su zauzeli netom zavšeni Dani antifašizma.

– Pred četiri smo godine lansirali taj projekt potaknuti željom da pokažemo gradu i okolini koja nas okružuje da antifašizam što ga mi promičemo, zasniva doduše na tekovinama iznjedrenim u Narodno oslobodilačkoj borbi, ali je istovremeno uvelike prevazišao samoga sebe iz tih davnih vremena. On nije ideologija niti dogma, već način pozitivnog razmišljanja, koji u sebi sadrži otpor i borbu protiv sviju zala današnjice: nasilja u prvom redu a njegovim uzročnicima i posljedicama posebno. Od samog smo početka spoznali ulogu mladih naraštaja u svemu tome, pa smo posebno osmislili, pa onda i odradili program kako bi pridobili i uključili što više mladih u naše aktivnosti. Na taj ih način s jedne strane jačamo da se mognu sami odhrvati vrebajućem zlu, a s druge ih strane zaokupljamo, kako bi izbjegli, da se oni sami, pod utjecajem sveprisutnih negativnih utjecaja – priklone zlu, zaključio je Mandić.

[nggallery id=659]

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!