FOTO: Održana regata tradicijskih barki 'Nino Gasparinic' @ Lovran

lantina_lovran-1…Nino Gasparinic bio je samouki kalafat koji je po modelu dalmatinskoga guca napravio prvi Lovranski guc…
…veliku fotogaleriju, s regate, možete pogledati klikom na ovaj link

Lovran – Prošle subote, 4. lipnja, održana je 2. regata tradicijskih barki na jedra za trofej Nino Gasparinic. Obzirom da slike ‘govore’ više, nego što mi možemo napisati, prepustiti ćemo vas da uživate u prizorima koje smo snimili u akvatoriju ispred Lovrana.
Prije starta regate, svi posjetitelji mogli su uživati u motivima mora, barki i naravno Lovrana, koje je Claudia Tessitori prenijela na platno i crijep, te izložila javnosti.
Barke koje su sudjelovale na regati bile su podijeljene u nekoliko kategorija – pasare, stakloplastične pasare, kvarnerski guc i lovranski guc, a sudjelovalo je tridesetak barki s posadama iz Lovrana, Mošćeničke Drage, Ike, Nerezina, Cresa, Kostrene i Rovinja.
Lovranski guc je po svojoj formi, eleganciji i linijama specifičan u odnosu na slična plovila iste vrste, a građen je u periodu od 50-ih godina prošlog stoljeća pa do danas. Nino Gasparinic je bio samouki brodograditelj i tvorac je originalnog Lovranskog guca. Obučio je tri uspješna brodograditelja, sina Bruna Gasparinica, Ivana Kalčića i Gianfranca Sirotnjaka koji su nastavili s gradnjom Lovranskog guca. Njemu u čast prošle je godine održana prva regata na kojoj je sudjelovalo 19 barki, dok se ove godine broj sudionika povećao.
Organizator regate je Sekcija Lovranska lantina, udruge Naš Lovran, koja je utemeljena s ciljem očuvanja i kulturne promocije tradicionalne brodograditeljske baštine, a kako je prošla 2. regata pogledajte u fotogaleriji koju smo pripremili za vas

Liburnija.net: Veselo društvo @ Lovran

Liburnija.net: Veselo društvo @ Lovran


Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: David Kurti

error: Content is protected !!