FOTO Održana večer kemije – Kemijski izvori svjetla osvijetlili MOHO centar @ Volosko

Izlaganje je popraćeno te ilustrirano nizom atraktivnih demonstracijskih kemijskih pokusa u kojima je sudjelovala i publika, a kako je proteklo prvo predavanje provjerite u priloženoj fotogaleriji…

Volosko – Novi Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar u Voloskom dan nakon otvorenja ugostio je prvo popularno-znanstveno predavanje na temu „Večer kemije – kemijski izvori svjetla“.

Što je hladno svjetlo? Kakav proces je gorenje svijeće? Zašto neka živa bića, poput krijesnica, svijetle? Zašto postoje tri osnovne boje? Jesu li muškarci u većem postotku daltonisti od žena? samo su neka od pitanja na koja je zainteresiranoj publici odgovorio gost, dr.sc. Tomislav Portada, kemičar s Instituta Ruđer Bošković. Na Večeri kemije bilo je riječi o teorijskoj osnovi tih procesa i o njihovoj praktičnoj primjeni, a izlaganje je popraćeno te ilustrirano nizom atraktivnih demonstracijskih kemijskih pokusa, dok je u nekim pokusima sudjelovala i publika.

Doktor kemije, Tomislav Portada školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1998. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije na više kolegija na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, radom s darovitim učenicima i studentima te popularizacijom znanosti. Pokretač je i voditelj edukativno-popularizacijskog projekta “Kemijsko-inženjerske radionice HDKI-ja“.

Podsjetimo, Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar u središte svog budućeg djelovanja stavlja interakciju turističkih, znanstvenih i kulturnih aktera, organizacija i udruga, s korisnicima poput djece, mladih, posjetitelja, turista i slučajnih prolaznika, s ciljem kontekstualiziranja i približavanja povijesnih činjenica vezanih uz rodno mjesto znanstvenika Andrije Mohorovičića.

Održana Večer Kemije – Kemijski Izvori Svjetla Osvijetlili MOHO Centar @ Volosko

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!