FOTO Održano slavlje sv. Ignacija te obilježen zlatni jubilej svećeništva o. Ignacija Čižmešije @ Opatija

Od 2012. o. Ignac Čižmešija boravi u isusovačkoj zajednici u Opatiji gdje revno ispovijeda i duhovno usmjeruje mnoge vjernike koji ga zbog toga posebno cijene.

Opatija – Za svetkovinu sv. Ignacija, osnivača Družbe Isusove, u isusovačkoj crkvi Navještenja BDM u Opatiji održano je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup kard. Vinko Puljić uz koncelebraciju riječkog nadbiskupa mons. Ivana Devčića, zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića i oko petnaestak svećenika. Bila je to ujedno proslava zlatnog jubileja svećeništva isusovca o. Ignaca Čižmešije koja se zbog COVIDA-19 nije mogla održati 5. srpnja u njegovom rodnom mjestu Mičetincu.

Na početku mise nazočne je pozdravio poglavar isusovačke zajednice u Opatiji o. Mirko Nikolić. Pjevao je zbor župe sv. Jakova iz Opatije, a sudjelovalo je mnoštvo vjernika iz Opatije i okolice te rodbina i prijatelji jubilarca.

U prigodnoj propovijedi o. Mirko Nikolić je opisao sv. Ignacija kao hodočasnika: od rodne Loyole, diljem Europe sve do Svete zemlje i Rima gdje je preminuo 31. srpnja 1556. Naime i sam je Ignacije u svojoj “Autobiografiji” sebe nazvao hodočasnikom na hodočašću života.

Najznačajnije njegovo djelo “Duhovne vježbe” su zapravo nutarnje duhovno hodočašće duše usmjereno prema Bogu svome Stvoritelju.

Na kraju je spomenuo životno hodočašće jubilarca o. Ignaca Čižmešije koji je prije 50 godina 1970. u svom rodnom Mičetincu, župa Đurđevac, slavio svoju mladu misu. Životno ga je hodočašće vodilo diljem cijele Lijepe naše. Najveći dio svoje pastoralne službe odradio je u Osijeku gdje je proživio teške ratne godine Domovinskog rata i ostavio dubok trag u nesebičnoj duhovnoj brizi za branitelje, prognanike, siromašne i ugrožene. Cijeli se život posebno ističe ljubavlju prema prirodi po načelu svog imenjaka sv. Ignacija iz kontemplacije “Kako postići ljubav” koja je kruna duhovnih vježbi i gdje on poziva da si vježbenik prizove u pamet primljena dobročinstva stvaranja i da motri kako Bog stanuje u stvorenjima dajući im život, bivanje, uzdržavanje i osjećanje.

Od 2012. o. Ignac Čižmešija boravi u isusovačkoj zajednici u Opatiji gdje revno ispovijeda i duhovno usmjeruje mnoge vjernike koji ga zbog toga posebno cijene. Nakon euharistijskog slavlja priređen je agape u dvorištu isusovačke rezidencije.

Održano Slavlje Sv. Ignacija Te Obilježen Zlatni Jubilej Svećeništva O. Ignacija Čižmešije @ Opatija

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net