FOTO: Oko Učke – rad bračnog para Zrinšćak otvorio ministar Zmajlović @ Poklon

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, u društvu opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića i primorsko-goranskog župana Vidoja Vujića, te ravnateljice JU Park prirode Učka Suzi Petričić, otvorio je jučer na prijevoju Poklon novog edukativnog postava nazvanog ”Oko Učke”.

Poklon – Od danas je Učka i službeno bogatija za jedan edukativni sadržaj nazvan ”Oko Učke”. Cilj naše ustanove je da štiti prirodu, ali i da omogući posjetiteljima da upoznaju sve ljepote Učke i znamenitosti ovog kraja. Na tom su tragu i sve naše edukativne staze i projekti, koji su ipak prilagođene lokalitetima u kojima su uređene. No, ovaj projekt je poseban, jer ujedinjuje sve znamenitosti Učke na jednom mjestu, kazala je ravnateljica Parka prirode Učka Suzi Petričić tijekom jučerašnjeg otvorenja novog edukativnog postava smještenog na Poklonu.

Atraktivna skulptura koja se sastoji od 14 umjetnički oblikovanih postamenata, na kojima su postavljene ploče s informacijama o znamenitostima, prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini Učke, zajednički je rad učkarskog bračnog para Zrinšćak – Marina Banić Zrinšćak autorica je idejnog projekta, dok je njen suprug Mirko Zrinšćak autor skulptura.

– Ovdje živimo i jako dobro poznajemo Učku. Svaki dan smo „na terenu“, i vezani smo uz ovo područje. Sve te emocije prema prirodi koje imamo pretočili smo u ovaj umjetnički projekt, kazala je Banić Zrinšćak, dok je njen suprug dodao kako je projekt nastajao tijekom šest mjeseci, te da su poseban problem pričinjavale kiše i loše vrijeme kojim je taj period obilovao. Projekt izrade skulpture financiran je sredstvima Svjetske banke za Projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) kojeg provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

– Moram prenijeti emocije koje se bude na ovom mjestu, što je možda i najveća vrijednost ove skupture. Ona, naravno, nosi i edukativnu vrijednost, ali i turistički značaj, istaknuo je ministar Zmajlović. Gradonačelnik Dujmić naglasio je kako se veći dio ovog parka prirode nalazi smješten na području Opatije, te da je Javna ustanova aktivnostima koje poduzima od svog osnutka dala veliki poticaj razvoju turizma, dok je župan Vujić dodao kako postoji još velik broj turističkih i edukativnih priča koje Učka može ispričati.

[nggallery id=283]

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!