FOTO: Oleg & Moira Mandić – Sasvim osobno uz Dan holokausta


Oleg Mandić, Opatijac koji je posljednji napustio Auschwitz, ”vratio se” u teške dječačke dane provedene u logoru, praćen svojom unukom Moirom. Prikladno, uz Dan sjećanja na holokaust koji se obilježava danas, 27. siječnja, donosimo njegov osobni pogled na najstrašnije mjesto na Zemlji.

Prenerazilo me kad mi se unuka Moira pred par mjeseci obratila sa slijedećim riječima: Navršila sam 12 godina. Tebi je, nono, bilo 12 kad si bio u Auschwitzu. Voljela bi otići tamo da ga vidim iz tvoje ondašnje perspektive – perspektive dvanaestgodišnjaka.
Kad sam došao k sebi od iznenađenja, provjerio sam misli li to Moira ozbiljno. Uvjerivši se da postoji kod nje doista interes za tim – novim, nepoznatim a možda čak i nedovoljno često spominjanim u obitelji, konzultirao sam se sa Moirinim roditeljima, mojim sinom Olegom (mlađim) i snahom Medinom. Deset dana kasnije krenuli smo svi četvero u Auschwitz.
Izbor nekoliko fotki od tamo snimljenih možete vidjeti u nastavku, a posvećujem ih svim onim dušama koje nisu imale moju sreću da se te davne 1945 vrate iz pakla…
[nggallery id=14]
Oleg Mandić / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net