FOTO Opatija Coffeehouse Debates: Spintronika u fokusu predavanja Kristiana Stojšića

Nakon predavanja uslijedila je duga i zanimljiva rasprava kroz koju su se mogle saznati brojne relevantne informacije budući da su među slušateljima bili mnogi stručnjaci iz sličnih područja, dobro upućeni u fiziku, matematiku i tehničke znanosti.

Opatija – U prostorima Udruge “Kulturni front” nedavno je održano još jedno predavanje u sklopu aktivnosti “Predavanja mladih znanstvenika”, a unutar projekta Opatija Coffeehouse Debates. Pred gotovo četrdesetak sudionika, od kojih je većina predavanje pratila sa samog mjesta događanja, a neki su se spojili i putem organiziranog live streaminga, predavanje je održao Kristian Stojšić, doktorand s Odjela za fiziku sveučilišta u Rijeci, trenutno zaposlen na Zavodu za medicinsku fiziku KBC Rijeka.

Elektronika je svuda oko nas – danas na prva na pamet padaju računala, mobiteli ili drugi slični uređaji, no Stojšić upozorava da elektronika seže preko stoljeća u prošlost i prvi uređaji koji su koristili ova znanja izgledaju su značajno drugačije od onih na koje smo navikli. Svi elektronički uređaji, ističe predavač, funkcioniraju koristeći svojstva poluvodiča, materijala koji nisu niti vodiči (staklo, plastika) niti izolatori (bakar, srebro), nego je njihova provodnost djelomična (poput silicija ili germanija). U poluvodiče se, ističe Stojšić, mogu unijeti neke nečistoće (npr. vodljivi metali) koji im mijenjaju vodljivost, i to tako da se stvara višak pozitivnih (šupljine) ili negativnih (elektroni) nositelja naboja u poluvodiču. Kombiniranjem poluvodičkih spojeva dobivamo tranzistore, uređaje koji na omogućuju da pojačamo ili uspostavimo / prekinemo električne signale u električnom polju. Ova mogućnost prekidanja ili uspostavljanja električnih signala odgovara zapisu 1 i 0 koji će kasnije činiti osnovu suvremene elektronike. Naša sposobnost da stvaramo sve manje i manje tranzistore omogućila nam je da naši mobiteli danas imaju daleko veću računalnu moć nego super-računala iz 1950-ih godina, koja su zauzimala cijele prostorije. Broj tranzistora u elektroničkim krugovima ugrubo se udvostručuje svake dvije godine, što je poznato kao Mooreov zakon (iako je zapravo riječ o dosta točnom predviđanju, a ne o prirodnom zakonu).

Stojšić je objasnio kako je spintronika, o kojoj izrađuje svoj doktorski rad, vrsta elektronike koja koristi sitna magnetska polja koja stvaraju elektroni. Elektroni, uz revoluciju koju imaju kada kruže oko jezgre atoma, se stalno nalaze u stanju rotacije oko svoje osi, čak i kada su “slobodni”. Njihova rotacija, međutim, ide samo u dva smjera. Stojšić ističe kako s malom promjenom magnetnog polja možemo značajno utjecati na otpornost materijala – naime, feromagneti će propuštati samo elektrone koji imaju rotaciju u jednom smjeru (a blokirati one koji imaju u drugom), što nam primijenjeno koristi u brojnim tehnologijama, primjerice u čitanju podataka s tvrdih diskova. Stojšić je nastavio s drugim primjerima, a izložio je i brojne teorijske i praktične izazove s kojima se moraju suočiti znanstvenici koji se bave spintronikom.

Nakon predavanja uslijedila je duga i zanimljiva rasprava kroz koju su se mogle saznati brojne relevantne informacije budući da su među slušateljima bili mnogi stručnjaci iz sličnih područja, dobro upućeni u fiziku, matematiku i tehničke znanosti. Organizatori su zahvalili svima na odazivu i sudjelovanju u raspravi, te najavili nova događanja u sklopu projekta, uključujući predavanje o povijesti, simbolici i kulturi šaha koje nas očekuje u četvrtak, 18. lipnja, u sklopu nove aktivnosti “Kulturni forum” unutar projekta Opatija Coffeehouse Debates, te predavanje o stoicizmu kao umijeću življenja koje će se održati u petak, 26. lipnja, također u prostorima Udruge “Kulturni front”.

Opatija Coffeehouse Debates: Spintronika U Fokusu Predavanja Kristiana Stojšića

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!