FOTO: Opatija domaćin 7. susreta gradova i općina – prijatelja djece

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prezentaciju o radu Saveza Društava “Naša djeca”, kao najstarije organizacije u zemlji koja se bavi djecom, održala je potpredsjednica Saveza DND-a i tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić, a dječji gradonačelnik Ivan Tancabel govorio je o radu i uspjesima Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. Uvodni dio susreta završio je Velikom mjuziklom za male umjetnike “Footloose na opatijski način”.

Opatija – ‘Stara dama’ bila je domaćin 7. susreta gradova i općina – prijatelja djece, na kojem je ugostila dvjestotinjak djece i odraslih iz 23 grada i općine iz cijele Hrvatske. Tema susreta bila je dječja participacija, a susretu su prisustvovali predstavnici ministarstava, županija, gradova, općina te institucija koji se bave pitanjima odgoja i obrazovanja djece te dječjim pravima.

susret_gradova_djece_2013_1

Na svečanom otvaranju susreta u GH Adriatic prisutne su pozdravili gradonačelnik Ivo Dujmić, dječji gradonačelnik Ivan Tancabel, potpredsjednica Saveza Društava “Naša djeca” i članica središnjeg Koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” Sonja Borovčak, zamjenica župana PGŽ Marina Medarić, dječja pravobraniteljica Mila Jelavić, predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Marija Ivanković, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić te predstavnica UNICEF-a Đurđica Ivković, a među uzvanicima su bili i predstavnici škola, vrtića i ustanova koje se bave djecom, partneri i koordinatori projekta Mladi bez granica iz Slovenije, učenici, dječji vijećnici te šezdesetak volontera koji su pomogli organizaciji susreta.

susret_gradova_djece_2013_3

Gradonačelnik Dujmić istaknuo je kako Opatija titulu Grada prijatelja djece ponosno nosi od 2005. godine, što znači da kontinuirano ulaže sredstva i radi na podizanju kvalitete života svojih najmlađih sugrađana.

– Dječja participacija u našem gradu ima tradiciju, a Dječji forumi i Dječje gradsko vijeće zbog svojih su rezultata prepoznati ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i svijetu, kazao je Dujmić.

Zamjenica župana PGŽ Marina Medarić istaknula je kako naša županija prednjači u broju gradova i općina prijatelja djece te predložila da se uvede i kategorija županije prijatelja djece. Dječja pravobraniteljica Mila Jelavić čestitala je organizatorima na izboru teme istaknuvši kako uvijek treba slušati djecu kada odrasli odlučuju o pitanjima koja se tiču njihova života. Ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović naglasio je da su djeca i mladi bolji dio hrvatskog društva te im poručio da ostanu djeca u sebi i kad odrastu. Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić kazao je da je ponosan što je Opatijac, jer je Opatija oduvijek bila dio Europe te istaknuo kako odrasli mogu od djece naučiti jako puno, samo ih moraju slušati.

susret_gradova_djece_2013_2

Prezentaciju o radu Saveza Društava “Naša djeca”, kao najstarije organizacije u zemlji koja se bavi djecom, održala je potpredsjednica Saveza DND-a i tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić, a dječji gradonačelnik Ivan Tancabel govorio je o radu i uspjesima Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. Uvodni dio susreta završio je Velikom mjuziklom za male umjetnike “Footloose na opatijski način” koji je stipendistica Grada Opatije Mateja Majerle uvježbala s opatijskim učenicima. U drugom dijelu susreta odrasli su prisustvovali radionicama na temu dječje participacije, gdje su razmjenjivali iskustva iz svojih lokalnih zajednica na temu”Uloga odraslih i društvene zajednice u unaprjeđenju sudjelovanja djece”, a moderator je bila Miljenka Plazonić Bogdan. Nakon radionica potpisana je Deklaracija odraslih o dječjoj participaciji, koja će se uputiti nadležnim ministarstvima i institucijama. Za to vrijeme za djecu su bile organizirane radionice i potraga za blagom, u kojoj ih je, nažalost, prekinula kiša. Nakon sudjelovanja u radionicama čokolade u “Krašu” i kavani “4 opatijska cvijeta” te izradi suvenira kamelija, djeca su se nakon razgledavanja Hrvatskog muzeja turizma i slučajnog susreta s pjevačem Jacquesom Houdekom u parku, uputila na izlet brodom. Za odrasle predstavnike organiziran je razgled nove opatijske sportske dvorane. Nakon zajedničkog ručka, sudionici su krenuli svojim kućama, a za uspomenu su ponijeli slatke poklone “Kraša” i “Milenij hotela”, kamelije koje su sami izradili, zajedničku fotografiju te “opatijsko blago” – kamenčiće s opatijskih plaža.

[nggallery id=1011]

Kristina Tubić / Liburnija.net

error: Content is protected !!