FOTO: Opatijci u sjećanje na Vukovar – grad heroj…

vukovar_sjecanje_opatija_paljenje_svijeca_2013 (02)

Mnogobrojni građani, okupili su se u večernjim satima te zapalili svijeće, koje su položene ispisale – Vukovar. Foto-galeriju pogledajte u nastavku teksta.

Opatija – Paljenjem svijeća i ispisivanjem imena Vukovar večeras je obilježena 22. godina sjećanja na pad grada heroja – Vukovara.

Prvu svijeću zapalio je Marko Lovretić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te Marin Cvetković, otac Marina Cvetkovića, poginulog hrvatskog branitelja i predsjednik udruge roditelja poginulih branitelja, nakon čega je održana minuta šutnje u sjećanje na vukovarsku žrtvu, ali i sve poginule hrvatske branitelje.

vukovar_sjecanje_opatija_paljenje_svijeca_2013 (8)

Uz sudjelovanje zastavnog voda Udruge te učenika Ugostiteljske škole i gimnazije Eugena Kumičića iz Opatije prigodnu molitvu predvodio je župnik Ivan Tambolaš, dok je Denis Solumon, član Puhačkog orkestra Lovran i sudionik Domovinskog rata, izveo prigodnu numeru na trubi.

Za sam kraj donosimo esej ‘Priča o gradu’ – Siniše Glavaševića – legendarnog novinara i voditelja Radija Vukovar, koji je do samoga kraja ostao u Vukovaru…

Priča o gradu
Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.

A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.

[nggallery id=1118]

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi</a

error: Content is protected !!