FOTO Opatijske udruge predstavile rad na Sajmu volonterstva

Za zabavni glazbeni dio sajma pobrinuli su se gosti iz prijateljskog grada Ilirske Bistrice koji su izveli splet melodija na harmonici.

Opatija – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera u Kulturnom domu Zora održan je treći po redu Sajam volonterstva na kojem su svoj rad i mogućnosti volontiranja predstavile udruge s područja Opatije i Primorsko-goranske županije. Organizatori Sajma volonterstva su Gradsko društvo Crvenog križa Opatija u suradnji s Udrugom za razvoj kulture mladih Kulturni front i Udrugom Žmergo, a uz njih su na sajmu sudjelovali i Društvo „Naša djeca“ Opatija, Udruga osoba s invaliditetom grada Opatije i Udruga padobranaca PGŽ-a te gosti iz Slovenije Gradsko društvo Crvenog križa iz Ilirske Bistrice.

–  Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca, a proglasila ga je skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine kako bi sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učinila vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Cilj ovog sajma je promovirati volonterstvo i informirati građane, prvenstveno mlade, gdje se i na koji način mogu uključiti u dobrovoljni rad. Posjetili su nas  učenici Osnovne škole „R. K. Jeretov“ Opatija i Gimnazije Eugena Kumičića Opatija, a dr. sc. Sanja Bradić iz GEK-a održala je predavanje „Koliko me košta da budem dobar, tj. zašto volontiram“. Za posjetitelje smo, uz prezentacije, organizirali i radionice, istaknuo je predsjednik Kluba mladih Crvenog križa Opatija Ivan Cerovac.

– Volonterke Crvenog križa iz grada pobratima Ilirske Bistrice prezentirale su tehnike pružanja prve pomoći. U opatijskom Crvenom križu imamo oko dvjesto volontera, a nadamo se da ćemo ovakvim prezentacijama privući još i više. Naši volonteri sudjeluju u provedbi naših aktivnosti i bez njihove nesebične pomoći mnoge aktivnosti i usluge koje pružamo ne bi mogle biti realizirane, istaknula je Vanja Moćan iz Gradskog društva Crvenog križa Opatija.

– Udruga Žmergo bavi se niz godina promicanjem volonterstva i raznim volonterskim programima, a danas ćemo predstaviti volontiranje u sklopu Lokalnog programa za mlade. Riječ je o prvom strateškom dokumentu za mlade koji je usvojen ove godine, a kojim se želi poboljšati kvaliteta života mladih u zajednici te ih se potaknuti na društveni angažman. Provodimo i Program ESC Europskih snaga solidarnosti Europske komisije namijenjen mobilizaciji mladih ljudi i usmjeravanja prema projektima koji odgovaraju na akutne društvene potrebe te redovno šaljemo volontere u inozemstvo, a trenutno je najveći interes za Portugal, objasnile su Nika Zubović i Paulina Perušina iz udruge „Žmergo“.

– Društvo „Naša djeca“ Opatija okuplja volontere raznih uzrasta, od srednjoškolske dobi pa do penzionera. Oni sudjeluju u raznim volonterskim programima poput likovnih i kreativno-edukativnih  radionica te promotivnih aktivnosti, kazala je koordinatorica za volontere Društva „Naša djeca“ Opatija Tea Jelača te pozvala sve zainteresirane za volontiranje da im se jave.

– Na sajmu smo predstavili naše projekte. Najpoznatiji je Festival Liburnicon i tu tražimo najviše volontera jer manifestacija traje tri dana. Ove godine planiramo obnoviti i popularni Dan vila, manifestaciju za djecu, a organiziramo i Opatija Coffeehouse Debates seriju predavanja i diskusija te projekt Kreativni nered koji objedinjuje niz kreativnih, znanstvenih i književnih radionica, predavanja, kvizova i čitalačke grupe koji se odvijaju u našim prostorijama tijekom cijele godine, istaknula je Ana Cerovac iz Udruge Kulturni front.

– Naša udruga bavi se promocijom zrakoplovstva i zrakoplovnog sporta, a najviše aktivnostima padobranstva. Želja nam je mlade podučiti da znaju primijeniti znanje o novim tehnologijama, naročito korištenju dronova. Pozivam sve koji imaju afinitete prema maketarstvu i modelarstvu te dječjim zmajadama da nam se pridruže, pozvala je zainteresirane  Jelena Vlahović iz Aero Cluba Cumulus Opatija

Za zabavni glazbeni dio sajma pobrinuli su se gosti iz prijateljskog grada Ilirske Bistrice koji su izveli splet melodija na harmonici.

 

error: Content is protected !!