FOTO: Opatijske užance kroz leta @ Dekor

Izložba posvećena maškaranim užancama Opatije od početka prošlog stoljeća do današnjeg vremena otvorena je jučer u prostoru galerije smještene u nekadašnji ”Dekor” na tržnici.

Opatija – Emil Jeletić maškaran u pajaca, čitanje himne Vasanske i prigodnih pjesama u izvedbi Laure i Katarine Jeletić, Dine Đelma i Obrada Z. Maleša, kroštule iz ”padela naših unuka”, odnosno učenika Ugostiteljske škole Opatija, te čitav niz okupljenih društvenih uglednika, građana, novinara i prijatelja – tako je nekako izgledalo jučerašnje otvorenje izložbe ”Opatijske užance kroz leta” koju su organizirali MO Vasanska i Emil Jeletić, uz pomoć Nikice Pažina, Grada Opatije, Foto Kurtija, Ugostiteljske škole te brojnih drugih prijatelja.

– Ta je izložba napravljena s ciljem da vide oni koji će prit poslije nas kako se je prije maškaralo, ča se sve delalo za Pust i kako je Opatija izgledala tih dana. Maškare su važna stvar u životu naših liburnijskih krajeva, onih gornjih i donjih, a ova izložba pokazuje kako bi i danas trebao izgledati naš Pust, kazao je Emil Jeletić, koji je dodao kako ”65 let gren va maškare, pa valjda moren neš o ten i reć”.

Izložba sadrži oko 350 fotografija koja prikazuje pusnu povijest Opatije, a najstarija među njima datira iz 1905. godine i prezentira Vološćane koji se spremaju na maškarani ”Cvjetni korzo”. Osim izvještenih fotografija, pripremljena su i tri foto-albuma kroz koja posjetitelji mogu listati. Izložba će ostati otvorena do 15. lipnja, a može se pogledati svakodnevno od 9 do 12 te od 17 do 20 sati.

– More se reć da je ovo jedan pokušaj da se probudi uspavana Opatija i zamrli maškarani duh, zaključio je predsjednik MO Vasanska Mladen Žigulić, koji je izložbu prolavio prvim ovogodišnjim piciginom sa svojom kumpanijom.

[nggallery id=181]

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!