FOTO: Osnovnoškolci naučili staro hrvatsko pismo zahvaljujući programu Glagoljska šetemana @ Brešca

glagoljska_setemana_2015_bresca_1

Glagoljska šetemana započela je u ponedjeljak, svečanim otvaranjem, jučer su održani kratki tečajevi glagoljice povodom Međunarodnog dana pismenosti, a do kraja tjedna moći će se razgledati izložba Miriam Volarić ”Inicijali Gašpara Vnučića iz knjige popa Savata”. Fotogaleriju s radionice pogledajte na ovom linku

glagoljska_setemana_2015_bresca_2

Brešca – Nova znanja o starom hrvatskom pismu stekli su jučer učenici Osnovne škole Drago Gervais iz Brešca, zahvaljujući programu Glagoljska šetemana čiji je matuljski dio organiziran u suradnji Katedre Čakavskog sabora Kornić i breške osnovne škole.

Predavanje je držao Davor Žic, dugogodišnji predavač na Ljetnoj školi glagoljice, sedmodnevnim tečajevima što se u organizaciji kornićarske katedre održavaju ne samo u mjestu koje je sjedište udruge, već i u drugim mjestima na Krku, ali i u priobalju te Istri.

Zbog velikog interesa školaraca, održana su čak dva odvojena školska sata – jedan namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda, koji su tako stekli osnovna znanja o glagoljici i naučili pisati barem prva slova svojih imena, te drugi za učenike viših razreda koji je u školskom holu okupio šezdesetak učenica i učenica koji su saznali povijest razvoja glagoljice, ponovili znanje o najvažnijih glagoljaškim spomenicima u Hrvatskoj te također naučili pisati glagoljaškom azbukom.

glagoljska_setemana_2015_bresca

Ova predavanja dio su Glagoljske šetemane koja se do kraja tjedna održava u mjestu Korniću na otoku Krku, ali i u drugim mjestima kao što su Brešca, Crikvenica ili Vrbnik. Glagoljska šetemana započela je u ponedjeljak, svečanim otvaranjem, jučer su održani kratki tečajevi glagoljice povodom Međunarodnog dana pismenosti, a do kraja tjedna moći će se razgledati izložba Miriam Volarić ”Inicijali Gašpara Vnučića iz knjige popa Savata”, dok će se u nedjelju u Zavičajnoj etnografskoj zbirci u Korniću predstaviti Vedrana Franelić izložbom sastavljenom od maketa glagoljskih slova ”Glagolji grad”.

Fotogaleriju s radionice pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!