FOTO: Osobna ispovjed potencijalno opasnog elementa @ Dani antifašizma


U Villi Antonio jučer je otvoreno treće izdanje Dana antifašizma, manifestacije koju organiziraju Udruga antifašističkih boraca i antifašista Liburnije iz Opatije, te opatijska gimnazija. Pred ispunjenom dvoranom održana je predstava i projekcija dokumentarca, nakon koje je uslijedila javna rasprava.
Opatija – Njegovo ime je Gordan. On je ”skins”, i ujedno glavni protagonist dokumentarnog filma ”Dnevnik jednog skinsa” autora Silvija Mirošničenka koji je prikazan jučer, tijekom prvog dana 3. Dana antifašizma u Opatiji, koji će do petka u Villi Antonio prezentirati zanimljiva društvena događanja na temu borbe protiv nasilja.
Gordan je publiku šokirao dok je kroz dvadesetak minuta dokumentarca širio mržnju prema manjinama – od onih nacionalnih, poput Srba, Židova i Roma do onih seksualnih poput homoseksualaca – u isto vrijeme bjesneći protiv države koja mu oduzima pravo na javno zagovaranje svojih stavova i zagovarajući nasilne načine da se to pravo, ali i pravo na život, oduzme svima koje on smatra manje vrijednima.
– Pokušao sam kod njega naglasiti neku simpatičnu karakternu crtu, ali nisam pronašao ništa osim mržnje, kazao je autor filma Silvio Mirošničenko prilikom rasprave nakon projekcije filma u Villi Antonio, kojoj je prethodila i predstava ”Plemenska posla” kroz koju su učenice i učenici Gimnazije Eugen Kumičić, koristeći tehniku fizičkog teatra, o govoru mržnje ”progovorili” praktički bez riječi.
– Očito je da osoba ima sklonost snažnije od drugih doživljavati negativne emocije, ali veliki utjecaj na njegov sustav vrijednosti imaju i modeli iz uže obitelji, kao i okolina u kojoj se našao, kazala je psihologinja Sanja Bradić u sklopu rasprave koju je vodio Igor Bajok, a koju je efektno ”začinio” Mato Ivanišević.
– Još uvijek robujemo nekim nacionalističkim i tradicionalističkim idejama oko kojih se okuplja sve više mladih ljudi. Za mene nisu problem manje supkulturne grupe, nego tiha većina koja je sklona trpiti ovakve ekstreme, ne samo zbog straha ili pasivnosti, nego zato što s njima dijeli dobar dio sustava vrijednosti, zaključio je Ivanišević.
[nggallery id=87]
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David Kurti

error: Content is protected !!