FOTO Otvoren 3. Festival keramike „Matuljska kolajnica“

Večernji program obilježio je odlazak u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, na otvorenje izložbi Keramika naša svagdašnja, Grand Tour – otkrivanje tradicionalne talijanske keramike i TWINS – Keramika Rijeke i Faenze.

Matulji – 3. Festival keramike „Matuljska kolajnica“ otvoren je jučer na prostoru ispred općinske zgrade i matuljske crkve. Uz stručnu radionicu s majstorom Mehmetijem prvi dan je osim lošeg vremena obilježilo i otvorenje izložbe udruge Creanda Senigalia i sekcije keramičara „Romolo Venucci“ Zajednice Talijana Rijeka u holu Općine Matulji. Večernji program obilježio je odlazak u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, na otvorenje izložbi Keramika naša svagdašnja, Grand Tour – otkrivanje tradicionalne talijanske keramike i TWINS – Keramika Rijeke i Faenze.

Današnji dan donosi demonstracije raznih tehnika uz paljenja u raku pećima, dok će nedjelju obilježiti završna obrada predmeta namijenjenih izložbi uz predaju do 14 sati, nakon čega slijedi žiriranje članova udruge Interinova, a proglašenje dobitnika III. festivala keramike „Matuljska kolajnica“ na rasporedu je u 17:30 sati.

– Ovogodišnji Festival keramike, treći po redu, objedinit će nekoliko načina paljenja keramike na otvorenom – paljenje keramike u plinskim pećima za raku, gradnja peći za pit firing. Keramičarima sudionicima omogućeno je da izaberu onu tehniku završne obrade koja im je prikladna za konačan izgled njihovog rada. Na Festivalu se radi uz majstora Roberta Aiudia i keramičara Čazima Mehmetija, koji će voditi i radionicu pit firing-a. Keramičari sudionici Festivala trebaju donijeti rad koji žele izložiti na završnoj žiriranoj izložbi, izrađen od gline za raku, i paljen u biskvitu. Dozvoljeno je paljenje do tri rada u istoj ili različitim tehnikama. Za izlaganje daje se samo jedan rad, istaknuli su organizatori iz udruge Interinova.


 

 

error: Content is protected !!