FOTO: Otvoren “Kvarner Expo 14” na Slatini @ Opatija

kvarner_expo_2014_opatija_slatina (3)

Prodajna izložba proizvođača suvenira okupila je više od 150 izlagača iz svih krajeva Hrvatske, a ponuda će biti na 84 štanda postavljena pod šatorom veličine 800 kvadratnih metara na opatijskoj Slatini. Izložba je otvorena do 19. travnja, a ulaz je besplatan. Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Opatija – Na slatini je danas svečano otvoren “kvarner Expo 14.” izložba proizvođača suvenira Hrvatske, koja se ove godine već jedanaesti puta zaredom održava se u Opatiji. Prodajna izložba proizvođača suvenira okupila je više od 150 izlagača iz svih krajeva Hrvatske, a ponuda će biti na 84 štanda postavljena pod šatorom veličine 800 kvadratnih metara na opatijskoj Slatini. Izložba je otvorena do 19. travnja, a ulaz je besplatan.

kvarner_expo_2014_opatija_slatina (9)

– Ideja da se na jednom mjestu okupe proizvođači originalnih – izvornih suvenira iz čitave Hrvatske, rodila se prije desetak godina i sa puno angažmana i priprema započeli smo sa prvom izložbom 2004. godine, na kojoj se okupilo stotinjak izlagača. Prva izložba održana je u Kristalnoj dvorani hotela ‘Kvarner’ u Opatiji i izazvala je veliki interes javnosti, a napose turista i turističkih djelatnika. To nam je dalo motiva da nastavimo sa organizacijom te tako značajne manifestacije koju će predviđamo ove 2014. godine bez obzira na krizu i recesiju posjetiti preko 150 izlagača iz svih krajeva Hrvatske” naveli su organizatori.

Cilj izložbe je iznjedriti izvorne – autohtone suvenire, tržišno prihvatljive, koji će preuzeti primat na policama suvenirnica diljem Hrvatske. Suvenir kao uspomena na lijepe trenutke provedene za boravka u određenoj destinaciji, treba biti izvoran – autohton i imati svoj značaj – svoju priču, da gosta i inog posjetitelja stvarno podsjeća na mjesto u kojem je boravio.

Usporedni cilj projekta je i želja da ova manifestacija postane tradicionalna i prepoznatljiva kao originalan turistički proizvod, a vrijeme održavanja svake godine u tjednu uoči Uskrsa kada u Opatiji boravi veći broj turista, kako domaćih tako i stranih, ukupnoj turističkoj ponudi daje poseban značaj.

kvarner_expo_2014_opatija_slatina (8)

Svečanom činu otvaranja izložbe nazočili su predstavnici ministarstva turizma i ministarstva poduzetništva i obrta, župan Primorsko – goranske županije, opatijski gradonačelnik, načelnici općina Matulji, Lovran i Mošćeničke Drage, predstavnici Hrvatske obrtničke komore na čelu sa predsjednikom Dragutinom Ranogajcem , predstavnici Hrvatske gospodarske komore sa predsjednikom HGK ŽK Rijeka Vidojem Vujićem i ostali uzvanici.

Ocjenjivačka komisija kao i prethodnih godina izvršiti će izbor najkvalitetnijih i najoriginalnijih suvenira, temeljem kojeg će biti dodijeljene nagrade.

Nagrade za najbolje suvenire dodijelit će se u tri kategorije (prehrambeni suvenir, uporabni predmet ili suvenir i umjetnički dekorativni suvenir). a jedan od prvonagrađenih u navedene tri kategorije bit će Grand – prix, odnosno pobjednik ‘Kvarner Expo 14’. Turistička zajednica Kvarnera posebno će nagraditi suvenir koji na najoriginalniji način predstavlja područje Kvarnera.

– Ovo je jedini specijalizirani sajam pod okriljem Hrvatske obrtničke komore. Početna ideja bila je iznjedriti hrvatski suvenir, koji će već na prvi pogled buditi asocijacije na našu zemlju, u čemu treba podržati rad obrtnika, umjetnika, slastičara, svih kreativnih ljudi. Osobno, svake godine na sajmu nađem nešto vrlo interesantno, a vjerujem da će tako biti i s našim posjetiteljima Vjerujemo da ćete prepoznati kvalitetu Kvarner Expo-a koja se svake godine podiže na jednu višu razinu, te da ćete nam se pridružiti u Opatiji. Time ćete dati svoj doprinos prezentaciji originalnih hrvatskih proizvoda, te stvaranju i promociji autohtonih hrvatskih suvenira. U dogovoru sa hotelskim kućama osigurati ćemo informaciju na više jezika koja će svakom gostu biti dostavljena u hotelsku sobu, a putem medija pozivati ćemo građane da posjete sajam, poručili su organizatori iz Udruženja obrtnika Liburnije.

kvarner_expo_2014_opatija_slatina (1)

Također, Sajam hrvatskih vina i autohtonih delicija ove godine održati će se od 24. do 27. travnja pod nazivom ”Gast expo 14“. Ocjenjivačka komisija, sastavljena od eminentnih stručnjaka – enologa i somelijera ocijenit će izložena vina i najboljima dodijeliti diplome. Za potrebe ocjenjivanja potrebno je osigurati uzorak od dvije boce vina bez etikete. Osim vina, na ”Gast expo-u 14“ biti ce zastupljene i autohtone delicije poput sira, pršuta, slavonskog kulena, tartufa, maslinovog ulja, bučinog ulja i sličnih hrvatskih autohtonih delicija.

Također, Gast expo zamišljen je kao manifestacija prodajnog karaktera uz prigodnu degustaciju izloženih vina i autohtonih delicija. Za vrijeme trajanja sajma održavati ce se i gastro manifestacije tj. priprema autohtonih jela s podneblja Liburnije. Svaki posjetitelj sajma moći ce na ulazu kupiti prigodnu degustacijsku čašu s vrećicom, tako da čaše na izložbenim štandovima nisu potrebne. Organizator sajma je Alpe Adria Expo uz suorganizaciju sekcije ugostitelja obrtnika Liburnije. Ulaz na sajam također je besplatan.

Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!