FOTO: Otvorena izložba ‘Cornucopia – Rog izobilja’ akademskog slikara Dalibora Jelavića

Ideja Cornucopie, njezin koncept, motiv, oblik, znak, figura, simbol u Jelavićevoj slici prikriven je, aluzivan, stiliziran i deformiran, slikarski kamufliran. Obiljem linije, mrlje, ekspresivnih (de)konstrukcija i amalgamom žestoke kolorističke eksplozije, napisao je Željko Marciuš, u katalogu koji prati izložbu. Nekoliko fotografija s otvorenja pogledajte na ovom linku…

Opatija – Dvadesetak posjetitelja privuklo je otvorenje izložbe akademskog slikara Dalibora Jelavića koje je održano prošlog četvrtka u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer”.

– Ciklus slika (enkaustika i ulja na platnu) Cornucopia – Rog izobilja (2013–2016.) Dalibora Jelavića (1949) zamišljen je i ostvaren kao totalno zasićen vidljivi vrh nesvjesne slikarske erupcije. Rad je to jednoga od najvažnijih hrvatskih postmodernista u području naizgled doslovno apstrahirane moderne i modernista, u svepodručju raznolike, zapletene sveobuhvatnosti postmoderne – do današnje postpostmoderne, ili moderne nakon postmoderne!? – digitalne galaksije carstva informacija koje su moć (ovisno u čijim rukama) i koje vizualnom transmutacijom ubrzano stvaraju sve više i više virtualan svijet. Taj je svijet sve manje stvarnostan, iskustveno osluškivan psihološki protok svijesti i tjelesnost egzistencijalne ja-forme te analogni, predmetni, kao uostalom i svijet štafelajne slike. U tehnici relativno neprozirne voštane enkaustike i prozirnijega ulja na platnu Jelavićeve slike proizlaze, izrastaju, kombiniraju, produbljuju jedno u drugome i žive jedno uz drugo, napisao je Željko Marciuš, u katalogu koji prati izložbu.

Dalibor Jelavić rođen je 29. svibnja 1949. godine u Beogradu. Od 1950. do 1960. živio je u Vrgorcu, potom u Metkoviću, a od 1961. u Zagrebu. Godine 1977. postao je član Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Od 1991. je dragovoljac Domovinskoga rata, i suorganizator “Satnije hrvatskih umjetnika” te je odlikovan u više navrata. 1992. radi u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na poslovima grafičkog dizajna. Bio je profesor na ALU u Zagrebu od 2008. godine do umirovljenja 2014. Osim umjetničkog djelovanja, u više je navrata bio promotor kulturnih i društveno značajnih projekata, te humanitarnih umjetničkih akcija. Od 1976. do danas priredio je brojne samostalne i sudjelovao na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Mađarska, Austrija, Slovenija, Rumunjska, Crna Gora, Italija, BiH, Island, Belgija, Makedonija, USA, Velika Britanija, Jordan, Egipat, Kina, Švicarska).

Jelavićevo stvaralaštvo osim slikarstva, ogleda se i u drugim likovnim disciplinama (crtež, grafika, ulje, tapiserija, emajl, keramika, plakat). U posljednje vrijeme snima i režira autorske filmove, video-zapise, dokumentarne filmove, TV-spotove, 3D animacije sa zapaženim rezultatima. Za svoj je rad više puta nagrađivan prestižnim nagradama.

Izložba se može pogledati do 30. studenog 2017., svakog dana od 10 do 20 sati.

Otvorena izložba 'Cornucopia - Rog izobilja' akademskog slikara Dalibora Jelavića

I. M. / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!