FOTO: Otvorena izložba fotografija Jerka Gudca i Edvarda Primožića @ Lovranski guc

Jerko Gudac i Edvard Primožić

Jerko Gudac i Edvard Primožić

Posebno je istaknuo niz crno bijelih fotografija na kojima su zabilježene barke na kopnu, tj. barke za koje se ne zna jesu li za otpis ili će obnovom biti udahnut novi život. Fotogaleriju s otvorenja izložbe pogledajte na ovom linku

jerko_gudac_edvard_primozic_va_bonce_vetre_izlozba_kuca_lovranskega_guca

Lovran – Više od trideset fotografija autora Jerka Gudca i Edvarda Primožića na kojima su ‘ulovljene’ tradicijske barke izloženo je u novootvorenoj galeriji “Lovranski guc”.

Izložbu fotografija ”Va bonace i vetre“ prošlog petka otvorio je Brane Petković, zamjenik općinskog načelnika, dok je Silvano Raffaelli u svom uvodnom govoru istaknuo značaj očuvanja tradicijske brodogradnje te nastojanja autora da svojim uradcima približe tradiciju široj publici. Posebno je istaknuo niz crno bijelih fotografija na kojima su zabilježene barke na kopnu, tj. barke za koje se ne zna jesu li za otpis ili će obnovom biti udahnut novi život.

Izložba se u galeriji “Lovranski guc” na adresi Trg slobode 1, može pogledati do 28. kolovoza, svakodnevno od 18 do 21 sat, a nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

jerko_gudac_edvard_primozic_va_bonce_vetre_izlozba_kuca_lovranskega_guca_2

Podsjetimo, ideju da se otvori Muzej lovranski guc, po uzoru na rovinjsku batanu, dao je Silvano Raffaelli. Tako je odlukom ranijeg Općinskog vijeća Općine Lovran otkupljen stari lovranski guc, kojeg je izgradio Nino Gasparinic, potom naslijedio njegov sin Bruno, a onda se trag gucu skoro izgubio. Pronađen je i temeljito restauriran te čini glavni eksponat u jučer otvorenoj kući. Izvorni lovrasnki guc, 4,95 metara dužine i 1,88 metara širine, s brojem OP 279 u stiliziranom prostoru koji je obogaćen brojnim nacrtima, maketama, kalafatskim alatom, postavljen je u izdubljenom podu koji svojim uređenjem i dekorativnom rasvjetom dočarava morsko dno.

Multimedijalni štih daje simulirani 3D prikaz gradnje lovranskog guca sa svim dijelovima koji se ugrađuju tijekom izrade plovila te nacrti i dijelovi teksta iz stručne literature vezane uz guca. U prostoru muzeja predstavljena su i četiri najpoznatija lovranska brodograditelja – Nino Gasparinic, Bruno Vicenzo Gasparinic, Ivan Kalčić i Gianfranco Sirotnjak, a zidove krase i posebno izrađeni panoi na kojima se na četiri jezika može saznati sve o dijelovima guca.

Fotogaleriju s otvorenja izložbe pogledajte na ovom linku

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!