FOTO: Otvorena izložba Fragmenti prekinutog vremena – Neizvedeni projekti turističke arhitekture na hrvatskom priobalju

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izlož

Obzirom na važnost Opatije kao prvog mjesta austrougarske rivijere i očuvanost arhivskih fondova Tehničkog ureda u Rijeci, koji su pohranjeni u Državnom arhivu u Rijeci, na izložbi je predstavljeno najviše nerealiziranih projekata vezanih za Opatiju. Veliku fotogaleriju s otvorenja izložbe pogledajte na ovom linku

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izlož

Opatija – Izložba ”Fragmenti prekinutog vremena – Neizvedeni projekti turističke arhitekture na hrvatskom priobalju“ otvorena je prekjučer u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Hrvatski muzej turizma, postavit će izložbu. Izložba će biti otvorena u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer“ u utorak, 18. listopada u 19 i 30 sati.
Na izložbi Fragmenti prekinutog vremena, koja je realizirana u suradnji s Državnim arhivom u Rijeci , izloženi su projekti turističke arhitekture – turističko-hotelski kompleksi, hoteli, pansioni, vile za odmor, ladanjske kuće, kupališta… koji nisu nikada izvedeni.

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izlož

Fragmenti prekinutog vremena – Neizvedeni projekti turističke arhitekture na hrvatskom priobalju podastire nam jedan virtualni svijet, simulaciju kako su naša turistička središta mogla izgledati, kako je njihova panorama, njihov urbani facies mogao biti dopunjen i obogaćen da se velika svjetska kataklizma nije dogodila, da je zlatni uzlet našega turizma još neko vrijeme trajao. Osim projekata predviđenih za Opatijsku rivijeru, na izložbi se mogu vidjeti projekti turističke arhitekture za Brijune, Susak, Rijeku, Omišalj (otok Krk), Karlobag, Zadar, Split, Trsteno, Dubrovnik, Lokrum, te za nepoznate lokacije na jadranskoj obali.

Foto Luigi Opatija, HRMT, Hrvatski muzej turizma Opatija, Izlož

Krajem 19. stoljeća kada počinje razdoblje tzv. organiziranog turizma, osim poboljšanja i izgradnje komunalne infrastrukture počinju se graditi hoteli, vile, pansioni, kupališta. Snažna konjunktura turističkog gospodarstva početkom 20. stoljeća prouzročila je zamah turističke izgradnje, narudžbe i izradu projektne dokumentacije za turističke objekte. Gradi se duž čitave naše obale, no najveće gradilište je – Opatija. U samo 30 godina niknulo je potpuno novo turističko naselje, kakvo je i danas u gabaritima prvotne jezgre, s neznatnim izmjenama. Onodobna Opatija imala je vrlo visok društveni standard i lječilišno-turističku ponudu i za današnje prilike, stoga razdoblje od izgradnje hotela Kvarner (1884.) do početka Prvog svjetskog rata (1914.) s pravom nazivamo – opatijsko zlatno doba. Obzirom na važnost Opatije kao prvog mjesta austrougarske rivijere i očuvanost arhivskih fondova Tehničkog ureda u Rijeci, koji su pohranjeni u Državnom arhivu u Rijeci, na izložbi je predstavljeno najviše nerealiziranih projekata vezanih za Opatiju.

Dok te projekte danas vrednujemo kao dokumentarnu baštinu arhiva, promišljanja koja stoje iza njih svjedoče o jasnoj viziji da se već u početnoj fazi razvoja našeg turizma osmisli ponuda i stvori prepoznatljiv identitet destinacije. Ovom izložbom namjera nam je aktualizirati turističku baštinu i pokazati kako ideje iz prošlosti mogu postati putokaz za budućnost. Autorice izložbe su dr.sc. Mirjana Kos (Hrvatski muzej turizma) i dr.sc. Jasenka Kranjčević (Institut za turizam), a izložba će biti otvorena do 23. studenog 2016.

Veliku fotogaleriju s otvorenja izložbe pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!