FOTO Otvorena izložba Riječki Morčić: ‘To je moćan arhetip našeg kraja i identiteta’

U galeriji Garbas izložena je zbirka zlatarske radionice Antonija Rubeše čiji je vlasnik posljednji moretist Gjon Antoni.

Rijeka – U galeriji Garbas u Užarskoj ulici u Rijeci otvorena je izložba Riječki Morčić koju su organizirali Konzervatorski odjel u Rijeci i udruga Morčići-Moretti. Izložena je zbirka zlatarske radionice Antonija Rubeše čiji je vlasnik posljednji moretist Gjon Antoni. U galeriji Garbas tako je izložen nakit, kalupi za izradu morčića, primjerci alata i radnih stolova za izradu nakita…

Otvarajući ovu izložbu prof. Jasna Gržinić napomenula je da Gjon Antoni veliki entuzijasta koji nikada ne gubi nadu, pa i kada je teško ono traži način kako da se sačuva tradicija i uspomena morčića. Gržinić pozdravlja inicijativu o održavanju velikog simpozija na kojem se pokušao dati odgovor što je morčić o kojem se najviše ipak zna zahvaljujući usmenoj predaji.

– Morčić je tajnovit, puno toga o njemu nije napisano. To bismo trebali mijenjati i otkrivati njegovu tajnovitost. Morčić ima neizmjernu vrijednost koja s vremenom još više zrači, obnavlja se od popularne kulture pa nadalje. Morčić je jedan moćan arhetip ovoga našeg kraja i našeg identiteta, kazala je Gržinčić koja ističe da morčić traži puno ljubavi.

Moretist Gjon Antoni kaže da postoje snažni dokazi da je riječka zlatarska tradicija duga, poznata i cijenjena. Trebali bismo sve to vratiti na one razine, poručio je Gjon Antoni, na kojima je nekoć bilo riječko zlatarstvo.

Otvorena Izložba Riječki Morčić: ‘To Je Moćan Arhetip Našeg Kraja I Identiteta’

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!