FOTO: Otvorena izložba skulptura Miroslava Župančića iz tematskog ciklusa “Jedra” @ Lovran

Foto Luigi Opatija, Galerija Laurus, Izložba Jedra, Miroslav Ž

Za svoj umjetnički rad primio je više nagrada i priznanja te sudjelovao na pedesetak samostalnih i skupnih izložbi. Fotogaleriju s otvorenja izložbe možete pogledati na ovom linku

Lovran – Izložba skulptura Miroslava Župančića, na kojoj je predstavio djela iz tematskog ciklusa “Jedra”, svečano je otvorena prošlog petka u Galeriji Laurus.

Foto Luigi Opatija, Galerija Laurus, Izložba Jedra, Miroslav Ž

Miroslav Župančić Žup rođen je 1949. godine u Zenici, a do 1991. godine živio je Okučanima. Te ratne godine zapaljen mu je atelje te uništeni radovi i dokumentacija, što je bilo razlogom njegove nemogućnosti sudjelovanja na samostalnoj izložbi u Rimu, uključenoj u Grand prix, koju je 1990. godine osvojio na međunarodnoj kiparskoj koloniji u Marinu.

Tijekom četiri desetljeća bavljenja kiparstvom, pri čemu se osobito izražavao u raznim vrstama kamena i u drvu, ostvario je brojna skulptorska djela, od kojih se mnoga nalaze u fundusima muzeja i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Također, Župančić je i autor skulptura smještenih u javnim prostorima u hrvatskim i inozemnim gradovima: Zagrebu, Crikvenici, Pakracu, Bibinju, Okučanima, Novoj Gradiški, Muenchenu, Torontu, Rimu i dr. te autor više spomeničkih memorijalnih skulptura, kao što je, primjerice, krstionica u crkvi sv. Vida u Okučanima.

Za svoj umjetnički rad primio je više nagrada i priznanja te sudjelovao na pedesetak samostalnih i skupnih izložbi. Teme njegovih radova najčešće su jedra, akt, a u animalizmu bik, ovan, konj, ribe itd., no, i sakralne teme su mu važan dio opusa. Sudionik je mnogih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Kosovcu, nadomak Okučana.

Izložba se može pogledati do 30. travnja, radnim danom od 10 do 12 sati i poslijepodne od 17-19 sati te vikendom od 10-14 sati i od 17-19 sati, a ponedjeljkom galerija ne radi. Fotogaleriju s otvorenja izložbe možete pogledati na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Galerija Laurus, Izložba Jedra, Miroslav Ž

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!