FOTO Otvorena izložba ‘Zambratija – prapovijesni šivani brod’ @ Brseč

Brod iz Zambratije najstariji je primjer u potpunosti šivanog broda ikada pronađenog na Sredozemlju, jer njegova arhitektonska rješenja i gradnja, kao i tehnika šivanja i spajanja dijelova oplate, kao i sustav brtvljenja samoga trupa nemaju paralela na širem području Sredozemlja.

Brseč – Izložba ‘Zambratija – prapovijesni šivani brod’ otvorena je sinoć u galeriji Eugen K. u Brseču u organizaciji udruge Jenio Sisolski.

Riječ je o gostujućoj izložbi kojom su predstavljeni rezultati arheološkog istraživanja prapovijesne brodske konstrukcije rađene tehnikom šivanja, iz podmorja uvale Zambratija (Umag), datirane u razdoblje prijelaza iz brončanog u željezno doba. Podmorje uvale Zambratija je od 2008. godine postalo mjestom intenzivnih arheoloških istraživanja, osobito nakon otkrića prapovijesnih nalazišta.

Terenski rad na istraživanju ostataka prapovijesnog broda je izveden u razdoblju od 2008. – 2013. godine, nakon čega su uslijedila postterenska istraživanja koja su obuhvatila radove na različitim analizama konstrukcije, na izradi 3D modela te rekonstrukciji i restituciji brodskih linija. Ostaci brodskog trupa predstavljaju jedan od najvažnijih arheoloških pronalazaka na području Istarske županije, ali i cijele Hrvatske.

Brod iz Zambratije najstariji je primjer u potpunosti šivanog broda ikada pronađenog na Sredozemlju, jer njegova arhitektonska rješenja i gradnja, kao i tehnika šivanja i spajanja dijelova oplate, kao i sustav brtvljenja samoga trupa nemaju paralela na širem području Sredozemlja. Brod se još uvijek nalazi na morskome dnu uvale Zambratije gdje ostaje zaštićen sve dok se ne osiguraju uvjeti za konzervatorsko-restauratorske radove ili adekvatno izlaganje u prostorima muzeja.

Istraživanje je provedeno u okviru hrvatsko – francuske suradnje, između institucija Arheološkog muzeja Istre, Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine i francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) – Centre Camille Jullian iz Aix-en-Provence.

Izložba se može pogledati svakog dana osim ponedjeljka do 29. kolovoza od 18 do 21 sat u galeriji Eugen K. koja ove godine obilježava 20. obljetnicu rada.

Otvorena Izložba ‘Zambratija – Prapovijesni šivani Brod’ @ Brseč

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!