FOTO Otvorenje izložbe “Na tragu tradicije” za uvertiru u veliki Draški vikend posvećen moru

Izložba ostaje otvorena do 30. srpnja, a može se pogledati svakodnevno od 20 do 22 sata. Osim kroz izložbu “Na tragu tradicije”, u naredna tri dana, Draga će živjeti ‘more’.

Mošćenička Draga – Fotografije Oliviera Kumičića i makete brodova kapetana Edija Deškovića od jučer krase prostor Draške galerije Cisterna. Izložba s morskim motivima pod nazivom ‘tragu tradicije’ ispunila je prizemlje zgrade zajednice Talijana. Uz autore otvorenje su uveličali brojni gosti te voditeljica galerija Ljiljana Barković i Draški načelnik Riccardo Staraj.

– Poezija vode, mora i vjetra u tradicijskim jedrima Draške regate, vonj i patina stoljetnih mošćeničkih kala, noćnim svjetlima okupana Mošćenička Draga reflektirana u ponoćnoj bonaci, “škura bura” nad valovima odnešenim Siparom, panorama njegovih Mošćenica uslikanih iz obližnjeg Selca, maglom progutana Zijavica, galeb na dlanu Opatije, raskošni jedrenjak privezan za draške bite, stari gradovi na proplancima plemenite Istre, ostavljene starine kao svjedoci teških vremena, rijetka snježna primorska idila i ponovo na kraju Mošćenice kao večernja kolijevka i karika koja je u odrastanju ovog čovjeka nedostajala, istaknuo je Staraj u tekstu koji prati izložbu.

Edo Dešković je rođen 1946. godine u Mošćeničkoj Dragi. U Rijeci završava Višu pomorsku školu i od 1975. godine plovi kao kapetan na stranim brodovima. Brodomaketarstvom se bavi od 1965. godine, a ima izgrađenih četrnaest maketa brodova. Sudjelovao je na izložbi maketa brodova u Rijeci, 2003. godine. Osvojio je brončanu medalju za maketu škunera „Ante“. Kapetan Edi Dešković je bio predsjednik Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana. Živi u Mošćeničkoj Dragi. Olivier Kumičić je rođen 1966. u Issy-les-Moulineaux (Francuskoj). Radio je 20 godina u reklamnom foto studiju u Parizu. Danas živi i radi kao fotograf u Mošćenicama

Izložba ostaje otvorena do 30. srpnja, a može se pogledati svakodnevno od 20 do 22 sata. Osim kroz izložbu “Na tragu tradicije”, u naredna tri dana, Draga će živjeti ‘more’. Naime, ovogodišnja Smotra i regata tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi odvija se u sklopu europskog projekta ARCA ADRIATICA iz Operativnog programa Interreg Italia – Hrvatska čiji je cilj turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine, a održavat će se od 12. do 14. srpnja.

11. smotra i regata tradicijskih barki na jedra – MALA BARKA, nudi bogat i zanimljiv program koji osim vrlo atraktivne regate na kojoj će nastupiti tridesetak tradicijskih drvenih barki tipa guc, pasara, gajeta, leut, batana, bragoc i dr. opremljenih tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno, strmo), uključuje i revijalno veslanje tradicijskih barki s glazbenom pratnjom, smotru tradicijskih barki u noćnoj plovidbi ispred rive u Mošćeničkoj Dragi uz svjetlosne efekte i glazbu, tematske izložbe i predavanja, kao i zanimljive radionice tradicijske brodogradnje, te radionice mornarskih, nautičkih i ribarskih vještina. Posebno valja istaknuti svečano uplovljavanje i promociju lošinjskog logera Nerezinac koji je obnovljen u sklopu projekta MALA BARKA 2.

– Osim dijela programa namijenjenog prezentaciji maritimne baštine, manifestacija će obilovati atraktivnim umjetničkim sadržajima i vatrometima s mora. Na otvorenju manifestacije svečano će se dodijeliti priznanje Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre za poseban doprinos u očuvanju i revitalizaciji pomorske, ribarske i brodograđevne baštine brodograditeljima koji su sudjelovali u obnovi barki, te zaslužnim institucijama. U sklopu manifestacije održavat će se sajam eko-etno proizvoda Kvarnera i ribarske večeri s prigodnom ponudom jela i pića, a u restoranima će se nuditi jela na bazi autohtonih namirnica Kvarnera. Pozivamo sve prijatelje mora, tradicijskih barki, jedara i mornarskih vještina da nam se pridruže i zajedno s nama uživaju u ovoj atraktivnoj manifestaciji i prazniku naše maritimne baštine, najavili su organizatori.

Vodeći partner projekta je Primorsko-goranska županija, a nositelj manifestacija Turistička zajednica Kvarnera. Organizatori manifestacije su Ekomuzej Mošćenička Draga u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga (Sekcija za tradicijske barke Draške barki), Turistička zajednica i Općina Mošćenička Draga te Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

Kompletan program pročitajte OVDJE.

Otvorenje Izložbe “Na Tragu Tradicije” Za Uvertiru U Veliki Draški Vikend Posvećen Moru

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!