FOTO: Otvorena izložba ”Z pokoje rovnou do moře – Početci i razvoj turizma u Baški”

Desetljeća su prolazila, ratovi su vođeni, mijenjale se se države i sustavi, mijenjala se i struktura gostiju, ali konstanta je da je Baška već više od 110 godina omiljena destinacija mnogih stranih i domaćih gostiju. Veliku fotogaleriju s otvorenja izložbe pogledajte na ovom linku

Opatija – U Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ nedavno je izložba „Z pokoje rovnou do moře – Početci i razvoj turizma u Baški”.

Izložba prikazuje početke turizma u Baški, a za službeni početak se uzima godina 1904., te njegov razvoj, sve do početka Drugog svjetskog rata. Otvarajući izložbu u Šporeru načelnik Općine Baška Toni Juranić podsjetio je na povijesne okolnosti s početka 20. stoljeća kad se u Baški rodio turizam. Ideju o Baški kao turističkom odredištu osmislili su bašćanski poduzetnici koji su na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće živjeli van svog rodnog mjesta, prije svega na Sušaku i u Rijeci. Osnovano je Društvo za poljepšanje mjesta, te su se počela prikupljati sredstva za uređenje kupališta i kupališne zgrade. Jedna od osnovnih ideja je bila pretvoriti Bašku u „čisto slavensko morsko kupalište“, u čemu je uvelike pomogla suradnja s Emilom Geistlichom, tehničkim direktorom jedne praške tiskare. Ubrzo su Bašku počeli posjećivati mnogobrojni gosti iz Češke, a neraskidiva veza Baške i Češke traje i danas.

Desetljeća su prolazila, ratovi su vođeni, mijenjale se se države i sustavi, mijenjala se i struktura gostiju, ali konstanta je da je Baška već više od 110 godina omiljena destinacija mnogih stranih i domaćih gostiju.

Autor projekta „Grad gost u Hrvatskom muzeju turizma“, te navedene izložbe je dokumentarist Hrvatskog muzeja turizma Marin Pintur. Izložba će se, uz besplatan ulaz, moći razgledati od 5. do 30. listopada u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji, svakim danom od 10 do 20 sati.

Podsjetimo, u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma ove godine je pokrenut projekt „Grad gost u Hrvatskom muzeju turizma“. Osnovna ideja ovog projekta jest da se u Opatiji, gradu koji predstavlja nukleus turističkih početaka u Hrvatskoj, predstave mjesta na čiji je razvoj presudno utjecao razvitak turističke djelatnosti.

Nakon što su svoju bogatu povijest turizma predstavili Cres s izložbom „Pozdrav iz Cresa – Razglednice i grafike iz zbirke Damira Kovača“ i otok Lošinj s izložbom „Lošinjski hoteli, pansioni i lječilišta 1887. – 2012.”.

Veliku fotogaleriju s otvorenja izložbe pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!