FOTO: Oživjela tradicija dana poslije Božića – Brojne posjetitelje oduševio program Stepanja svojni @ Matulji

stepanja_svojni_klapa_kastav_zbor_storija_matulji_crkva_2016_3_01

Uz boće i pjesmu, jedan dio događanja bio je posvećen i lijepoj umjetnosti – slikarstvu, a izložba ”Božić duh ljubavi” Likovne udruge Matulji otvorena je u Župnom dvoru. Čitavu priču koja je privukla brojne posjetitelje zaokružio je i fotograf Damir Zamaklar, a kako je Damir zabilježio sva događanja programa Stepanja svojni, pogledajte u velikoj fotogaleriji na ovom linku

stepanja_svojni_klapa_kastav_zbor_storija_matulji_crkva_2016_5_01

Matulji – Stari moto ”složimo se” koji je obilježio Kastav, ali i susjedno područje, na najbolji je način primijenjen na završetku prvog izdanja manifestacije Stepanja svojni koja se održala na blagdan sv. Stjepana, u ponedjeljak, u crkvi Krista Kralja u Matuljima i oko nje. Naime, na koncertu u crkvi svoje su glasove udružile pjevačke snage iz Matulja i Kastva – Muška klapa Kastav, Ženska klapa Kastav i Mješoviti pjevački zbor Štorija – stopivši se s publikom u veličanstvenu melodiju…

stepanja_svojni_klapa_kastav_zbor_storija_matulji_crkva_2016_2_01

Koncert je bio tek jedna od aktivnosti događanja koje je organizirala Turistička zajednica općine Matulji, u suradnji sa Kulturnom mrežom Primorsko goranske županije, inspiriranih običajima našeg kraja koji su se prakticirali dan nakon Božića. Te običaje sakupio je Ivo Jardas, a prema njegovim zapisima, na Stepanju se rado boćalo, pa su tako pred crkvom ”zaboćali” članovi Boćarskog kluba Korensko.

Uz boće i pjesmu, jedan dio događanja bio je posvećen i lijepoj umjetnosti – slikarstvu, a izložba ”Božić duh ljubavi” Likovne udruge Matulji otvorena je u Župnom dvoru. Čitavu priču koja je privukla brojne posjetitelje zaokružio je i fotograf Damir Zamaklar, koji je pred crkvom organizirao ”Damirov Božićni foto kutak” u kojem su se svi zainteresirani gosti mogli uslikati te besplatno preuzeti svoje fotografije i sjećanje na lijepo događanje. Zadovoljstvo manifestacijom nisu krili niti posjetitelji, a niti organizatori.

stepanja_svojni_klapa_kastav_zbor_storija_matulji_crkva_2016_6_01

– Drago nam je da je sve prošlo i više nego dobro, da su ljudi zadovoljni i da ih se puno odazvalo. Vjerujemo da običaje treba čuvati i njegovati, i na ovaj način se prisjetiti tradicije našeg kraja, a nadam se i da će ovaj program na Stepanju postati jedna nova matuljska tradicija. Svakako bi bilo lijepo da se iduće godine osmisli cjeloviti adventski program na ovoj lokaciji, kojem bi ovo događanje bilo finale, kazala je Marijana Kalčić, direktorica Turističke zajednice.

Kako je Damir zabilježio sva događanja programa Stepanja svojni, pogledajte u velikoj fotogaleriji na ovom linku.

stepanja_svojni_klapa_kastav_zbor_storija_matulji_crkva_2016_01

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Damirov Foto Kutak

error: Content is protected !!